Nieuws/Binnenland

’Begrotingsdebat moet wachten op regeerakkoord’

Door Redactie Parlement

Informateur Gerrit Zalm.

Informateur Gerrit Zalm.

Bloomberg

DEN HAAG - UPDATE 13.44 Het debat over de overheidsfinanciën van 2018 wordt op verzoek van de VVD uitgesteld omdat er nog geen regeerakkoord ligt. Vanuit de oppositie klinkt kritiek: „Wat een bende.”

Informateur Gerrit Zalm.

Informateur Gerrit Zalm.

Bloomberg

Nu er nog steeds geen akkoord is tussen VVD, CDA, D66 en CU over een nieuw te vormen regering, heeft het volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers weinig zin om al te gaan debatteren over het financiële huishoudboekje van volgend jaar.

Nadat de Algemene Politieke Beschouwingen al waren uitgesteld, het politieke debat over de miljoenennota, heeft hij daarom woensdag voorgesteld om ook de Financiële Beschouwingen op te schorten, die voor volgende week ingepland stonden. „Anders krijgen we toch maar een soort ’zombie-debat’ waarbij we de helft van de tijd moeten verwijzen naar een regeerakkoord dat nog moet komen”, aldus Harbers. Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek dat met hem eens.

Haast

Maar SP-Kamerlid Renske Leijten is het zat dat het hele parlement maar moet wachten op de formerende partijen. „Telkens horen we dat het nog een paar weken duurt, en dan duurt het nóg weer langer. En straks moeten we dan op het laatste moment zeker alle begrotingen door het parlement haasten”, foeterde ze.

Ze vindt het daarom hoog tijd dat informateur Gerrit Zalm tekst en uitleg komt geven over „hoe de lange formatie zich verhoudt met inspraak van de Kamer”. Dat zag de meerderheid van de Tweede Kamer echter niet zitten. „Liever steekt hij zijn tijd in de formatie”, vond PVV-Kamerlid Teun van Dijck. Wel heeft GroenLinks een brief van Zalm gevraagd over wat nu dan de planning wordt voor het regeerakkoord.

In 2012, toen VVD en PvdA nog met elkaar aan het formeren waren, konden de Financiële Beschouwingen wel doorgang vinden. Toen diende het tweetal immers nog voor de presentatie van het regeerakkoord al een lijst met financiële aanpassingen voor 2013 in, waar nog bijtijds over kon worden gedebatteerd.

Akkoord

Het huidig formerend kwartet blijkt dat echter niet van plan. Woensdagochtend liet Zalm weten dat pas bij de presentatie van het regeerakkoord ook duidelijk wordt wat de plannen van het viertal nog zijn voor volgend jaar. Ingewijden verwachten nu binnen één a twee weken een akkoord, maar het kan vervolgens nog enkele weken duren voordat ook de ministersposten zijn ingevuld en de nieuwe ploeg door de Koning beëdigd wordt. Dan zou dus ook pas met de nieuwe minister van Financiën over de begroting gedebatteerd kunnen worden.

Wel werd deze week alvast het eigen risico voor 2018 bevroren. Dat had ermee te maken dat dit anders wetstechnisch niet meer op tijd mogelijk was. Veel financiële aanpassingen van de nieuwe begroting kunnen echter nog wel even op zich laten wachten.

Lees meer over