Nieuws/Binnenland
388372891
Binnenland

Minister Kaag woest na verdachtmaking

Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens politieke beschouwingen

Den Haag - Een nieuwe storm rond FvD-leider Thierry Baudet levert hemzelf, maar ook het kabinet en Kamervoorzitter Vera Bergkamp veel kritiek op. Het voltallige kabinet heeft woensdagavond de Tweede Kamer verlaten na Baudets bijdrage waarin hij begon over de universiteit waaraan minister Sigrid Kaag (Financiën) studeerde, die volgens hem spionnen opleidde. Pas na het weglopen van het kabinet ontnam Bergkamp hem het woord.

Steen des aanstoots was het deel van het betoog van Baudet tijdens de algemene politieke beschouwingen, het belangrijkste debat van het jaar, waarin hij begon over het St. Antony’s College in Oxford. Dat dient volgens hem als ’opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten’ voor ’globalistische elites’ die ’achter de schermen ons leven willen plannen’. Daar voegde hij in één adem aan toe dat Kaag ook aan die universiteit had gestudeerd. Het leidde tot zichtbare woede bij Kaag zelf, die de microfoon wilde pakken om het woord te nemen.

Bergkamp zelf beperkte zich in eerste instantie tot de opmerking dat ze ’een complot over waar de minister gestudeerd heeft niet gepast vindt’. Maar verder greep ze niet in. „U gaat verder met uw betoog”, zei Bergkamp tegen Baudet. Toen die verder doorging met zijn theorie, verlieten de kabinetsleden één voor één de zaal, net zolang tot het vak helemaal leeg was.

Tekst gaat verder onder de video

In het kabinet viel te horen dat de grens bereikt was omdat dit soort theorieën zorgen voor bedreigingen van bewindspersonen. Kaag haalde onlangs in een debat al uit naar FvD, ze zei nu ’te pas en te onpas beveiliging nodig te hebben’ vanwege theorieën die worden ’aangejaagd’ door FvD. Bovendien was er eerder op de dag al irritatie in het kabinet omdat Kamerleden en de voorzitter niets van zich lieten horen toen de afwezige minister Rob Jetten (Energie) door PVV-leider Geert Wilders een ’klimaatpsychopaat’ werd genoemd. De Kamer worstelt sowieso al jaren met de vraag hoe om te gaan met de debatstijl van FvD.

Grens overschreden

Bergkamp schorste na het weglopen van het kabinet de vergadering, die niet door kan gaan zonder bewindspersonen in de zaal. Dat het kabinet vertrok, leidde ook tot kritiek uit de Kamer. „Wat je ook mag vinden van het betoog van collega Baudet, hij heeft het recht hier zijn spreektijd te vullen en ik sta er ook op dat het kabinet vertegenwoordigd is”, zei PVV-leider Wilders.

Maar Rutte, die na de schorsing van het debat in zijn eentje terugkeerde in het kabinetsvak, vond dat er een grens was overschreden met de theorieën over Kaags opleiding. „Ik vind dat onacceptabel.” Pas nadat het kabinet had besloten dat de grens bereikt was, kwam Bergkamp tot de beslissing om Baudet het woord te ontnemen. Dat kon wel op steun van de meerderheid van de Tweede Kamer rekenen. Maar SP-leider Lilian Marijnissen en SGP-leider Kees van der Staaij bekritiseerden Bergkamp omdat ze de orde liet bepalen door het weglopende kabinet.

Bij PvdA-fractieleider Attje Kuiken leidde het incident tot de verzuchting dat het in een keer niet meer ging over ’mensen die in grote nood zitten.’„Daar moet het over gaan”, vindt ook SP-leider Marijnissen. „Wat een poppenkast.”