Nieuws/Buitenland
389012881
Buitenland

Russische militairen nemen vliegveld Almaty in, geweld gaat door in Kazachstan

ALMATY - Russische militairen hebben het vliegveld van de grootste stad van Kazachstan, Almaty, ingenomen. Russische media melden dat sinds donderdag „dag en nacht” troepen worden ingevlogen vanuit Rusland. De militairen moeten onder meer strategische objecten beveiligen en de Kazachse regering helpen de orde te handhaven. Ondertussen gaat het geweld in het land onverminderd door.

Volgens het Russische persbureau Tass werd donderdag tot diep in de nacht geschoten in het centrum van Almaty en zou het gebouw van een televisiezender in brand staan. Ook op vrijdagochtend melden journalisten dat er gevochten wordt in de stad.

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden doorgaan. Hij zei niet met de demonstranten te zullen onderhandelen en dat wie zich niet overgeeft, „vernietigd zal worden.” Volgens Tokajev wordt Almaty bedreigd door ”20.000 bandieten.”

Hij bedankte zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin voor diens snelle beslissing om „vredestroepen” te sturen. Het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO besloot 2500 militairen naar Kazachstan te sturen, nadat Tokajev om hulp had gevraagd.

De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor lpg begin dit jaar verdubbeld werd. Tokajev heeft dat teruggedraaid, maar de demonstraties gingen door en richtten zich steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.

De Russische president Poetin kan de onrust in Kazachstan er even niet bij hebben op dit moment. Dat en meer in een nieuwe aflevering van de podcast Werelds: