Nieuws/Binnenland
38962855
Binnenland

Zieke vrouw aan boord vlucht vanuit Hongkong naar Schiphol

De vrouw wordt door personeel verzocht om het toestel de verlaten.

De vrouw wordt door personeel verzocht om het toestel de verlaten.

Schiphol - In een vliegtuig dat afgelopen nacht van Hongkong naar Amsterdam is gevlogen is onder reizigers angst voor het coronavirus uitgebroken. Aan boord van vlucht CX271 zat in eerste instantie namelijk een vrouw die hoge koorts zou hebben gehad en zelfs zou hebben overgegeven. Ze zou vervolgens door grondpersoneel in Hongkong uit het vliegtuig zijn gehaald, waarna de vlucht zou zijn vertrokken zonder haar stoel te desinfecteren.

De vrouw wordt door personeel verzocht om het toestel de verlaten.

De vrouw wordt door personeel verzocht om het toestel de verlaten.

Dat blijkt uit ooggetuigenverslagen en beelden op sociale media. De beelden zijn door Ho Ting Yan op Facebook gezet. Meerdere mensen die in het vliegtuig zeggen te hebben gezeten reageren op sociale media om het verhaal te onderschrijven. De vrouw zou koorts hebben gehad, moeten braken en hoesten en zou hebben geweigerd om een mondkapje te dragen of het vliegtuig te verlaten. Getuigen zeggen op internet dat de vrouw na een half uur alsnog uit het toestel is gehaald.

Aankomst op Schiphol

Het vliegtuig landde vervolgens zaterdagochtend op Schiphol. Daar konden alle inzittenden vervolgens gewoon het vliegtuig verlaten om hun weg te vervolgen. „Wij volgen daarin het protocol van de overheid”, vertelt een woordvoerder van Schiphol. „De Veiligheidsregio Kennemerland bepaalt wat te doen als iemand aan boord ziek is of er een vermoeden van ziekte ontstaat.”

De lokale GGD, die onder de Veiligheidsregio valt, bepaalt wat er moet gebeuren. „Er wordt niet extra gemonitord bij dit soort vluchten”, vertelt woordvoerder Arnoud Janssen van de GGD. „Maar als er een verdenking is dat er iemand aan boord ziek zou kunnen zijn, wordt dat door de crew gemeld aan de airport medical service van Schiphol. Als zij het vermoeden hebben, nemen ze contact op met de GGD.” Maar dat is dus niet gebeurd. „Aangezien de vrouw in Hongkong uit het vliegtuig is gehaald en het toestel mocht vertrekken, hebben de autoriteiten daar geen reden gezien om verder in te grijpen. Dan gaan we er vanuit dat de situatie is afgehandeld.”

Het betekent dat de inzittenden van het toestel Schiphol zonder extra controle konden verlaten, en alleen op een scherm te zien kregen zich te melden als er binnen veertien dagen klachten ontstaan.

Een woordvoerder van Cathay Pacific laat weten dat het toestel ’na landing in Amsterdam is gedesinfecteerd’. ,,De passagier, die niet aan boord is gebleven, is naderhand fit for travel verklaard door een arts”, aldus de vliegmaatschappij.

Zat u aan boord van het toestel dan komen we graag met u in contact. Mail uw telefoonnummer naar [email protected].