389867
Buitenland

Bannon opent aanval op politiek correct Washington

Trump verwijdert tweets

President Trump: tweets verwijderd.

President Trump: tweets verwijderd.

NEW YORK - Slag 1 voor Donald Trumps voormalige rechterhand Steve Bannon in zijn aanval op politiek correct Washington. Roy Moore, de kandidaat die hij steunde in de strijd voor de Senaatszetel in Alabama, heeft de Republikeinse nominatie gewonnen.

President Trump: tweets verwijderd.

President Trump: tweets verwijderd.

President Trump steunde de kandidaat die de partijelite naar voren schoof, Luther Strange. Maar die haalde het niet. Linkse media leggen het uit als een groot verlies voor Trump. De president verwijderde na het verlies van Strange zijn tweets waarin hij hem aanmoedigde.

Toch betekent het verlies niet dat men in Alabama genoeg heeft van Trump. In de zuidelijke Amerikaanse staat steunt nog steeds acht op de tien Republikeinen de president.

Cowboyhoed

Met Moore werd echter gekozen voor een zeer afwijkende kandidaat die niet geassocieerd wordt met het establishment. Een oud-rechter die bij voorkeur een cowboyhoed draagt en tijdens zijn carrière controversiële uitspraken deed over de islam en het homohuwelijk. Moore liet ooit weten dat de 9/11-terreuraanslag een straf van god was en vindt ook dat moslims geen zetel horen te krijgen in het Congres.

Als de eigenzinnige Moore in de Senaat komt en zijn Democratische tegenstanders verslaat in Alabama zouden de Republikeinen nog meer moeite krijgen in het Congres om een meerderheid te krijgen voor hun plannen. Maar ook nu blijkt dat al zeer lastig, ook al hebben ze een meerderheid.

Tegenwerking

Trump hekelt de tegenwerking uit zijn eigen partij en houdt de partijelite verantwoordelijk voor het mislukken en blokkeren van zijn plannen, zoals onder andere de ontmanteling van Obamacare, wat hij tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde voor elkaar te krijgen.

Samen met Bannon, die inmiddels weer terug is gekeerd bij de alt-right-website Breitbart, opende hij tijdens zijn campagne de strijd richting de gevestigde politiek in de hoofdstad. Bannon, die senior-advisor was, heeft inmiddels het Witte Huis alweer verlaten en zegt dat hij vanuit Breitbart meer kan betekenen om de president te steunen en aanvallen vanaf links af te slaan. Bannon trok zelf naar Alabama om tijdens een verkiezingscampagne voor Moore te pleiten.

Er moet in Alabama een nieuwe senator worden gekozen omdat Jeff Sessions, de voormalige senator van de staat, als minister van Justitie is toegetreden tot het kabinet van Trump.