Nieuws/Binnenland
389962177
Binnenland

Grove misstanden in varkensslachthuizen: ’Levend gekookt’

AMSTERDAM - Varkensslachthuizen houden zich nog vaak niet aan de wet, stelt Varkens in Nood naar aanleiding van opgevraagde NVWA-rapporten. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat onafhankelijk cameratoezicht verplicht wordt.

Uit de rapporten blijkt volgens Varkens in Nood dat van begin 2018 tot en met juni 2019 grove misstanden hebben plaatsgevonden bij het aanvoeren en doden van varkens. Als voorbeeld noemt de organisatie varkens die krijsend verdrinken in heet water, gewonde dieren die illegaal zijn vervoerd, uitgescheurde spieren van varkens die dagenlang in hun eigen mest in het slachthuis stonden en varkens die levend in een kadaverbak zijn beland.

Volgens Varkens in Nood gaat het hier nog slechts om incidenten die geregistreerd zijn, terwijl dergelijke voorvallen vaak ook bewust niet worden gerapporteerd. Omdat inspecteurs van de NVWA niet altijd overal aanwezig kunnen zijn, pleit Varkens in Nood voor toezicht via camera’s die beelden schieten die extern kunnen worden bekeken.

De NVWA noemt cameratoezicht „een goede aanvulling” op het huidige toezicht. In grote slachthuizen zijn al camera’s geïnstalleerd. In kleine en middelgrote slachthuizen wordt cameratoezicht ingevoerd. Wanneer deze invoering voltooid is, kan de NVWA niet zeggen.

Sinds december vorig jaar treedt de organisatie strenger op tegen overtredingen. „Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt.” Boetes starten vanaf 2500 euro en nemen per overtreding met 2500 euro toe, zegt een woordvoerder. „Als de situatie dan nog niet verbetert, kan het slachthuis tijdelijk gesloten worden.”