Nieuws/Buitenland

Japanners 22 oktober vervroegd naar stembus

EPA

TOKIO - De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag het parlement ontbonden. Hij maakte daarmee de weg vrij voor vervroegde verkiezingen, die op 22 oktober worden gehouden.

EPA

Met zijn stap hoopt Abe een meerderheid voor zijn coalitie onder leiding van de Liberaal-Democratische Partij te behouden. Hij regeert nu nog met een tweederdemeerderheid, maar moet vrezen dat veel stemmen worden weggezogen door een nieuwe partij onder leiding van de populaire gouverneur van Tokio, voormalig LDP-lid Yuriko Koike.

Abes eigen populariteit was dit jaar door schandalen gekelderd tot rond de 30 procent. Door de crisis rond Noord-Korea kan hij zich als een sterke leider profileren en zit hij weer in de lift.

De nieuwe Partij van de Hoop van Koike heeft moeite voldoende kandidaten te vinden om het Abe echt lastig te maken. Koike krijgt echter steun van de voornaamste oppositiepartij, de verzwakte Democratische Partij. De leiding van de DP liet donderdag weten dat zij zelf geen kandidaten in de strijd zal werpen en dat leden de vrije hand krijgen om onder de vlag van de partij van Koike aan de verkiezingen deel te nemen.

Inhoudelijk verschilt Koike, die eerder minister van Defensie was, niet zo veel van Abe. Ook zij is voor versterking van de strijdkrachten en aanpassing van de niet-militaristische grondwet die Japan na de Tweede Wereldoorlog opgelegd kreeg. Maar anders dan Abe wil zij dat Japan definitief afstapt van kernenergie. Abe wil die juist voor een deel behouden, ondanks grote zorgen bij de bevolking na de kernramp van 2011 in Fukushima.

Lees meer over