Nieuws/Buitenland
391229
Buitenland

Foodblogger moet tonnen betalen na verzinnen hersenkanker

PERTH - Een Australische foodblogger moet van de rechter 273.000 euro boete betalen nadat ze loog over haar genezing van hersenkanker dankzij een bepaald dieet. De Australische zou met de verkoop van een app en een kookboek net zoveel verdiend hebben als de boete die ze nu moet aftikken. Dat meldden Australische media.

Belle Gibson, die haar leugens opschreef in haar blog, werd in maart al veroordeeld. De 25-jarige claimde genezen te zijn van hersenkanker door een suiker- en glutenvrij dieet, beweging en alternatieve geneeswijzen. De vrouw bleek echter nooit hersenkanker te hebben gehad.

Gibson, die zich volgens de rechter voornamelijk richtte op zwakke groepen in de samenleving, was dusdanig populair dat ze enkele honderdduizenden volgers op Instagram had. Hoewel ze beloofde een deel van haar inkomsten te doneren aan goede doelen, kwam daar weinig van terecht. Toen dat bekend werd, brokkelde haar imago snel af.

De blogger heeft haar leugens toegegeven tegen het Australische tijdschrift Women’s Weekly. Ze was niet bij het proces en de uitspraak aanwezig.