Nieuws/Binnenland

Rutte houdt vertrouwen in Hennis

Door Redactie parlement

Den Haag - Minister-president Rutte heeft nog altijd vertrouwen in zijn minister van Defensie Hennis. Dat laat hij weten in reactie op het schokkende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het dodelijke ongeval met mortieren in Mali.

„Ja, dat vind ik zeker”, zei Rutte op de vraag of Hennis kan aanblijven. Verder wil hij inhoudelijk niets zeggen: „Zij kan zich prima zelf verdedigen.”

De Onderzoeksraad stelt dat Defensie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van onze militairen in Mali. Het dramatische ongeval met het mortier vorig jaar kostte aan twee militairen het leven, een derde raakte zwaargewond. Volgens de onderzoekers deugde de veiligheid van de granaten niet en was de medische verzorging niet op orde.

’Niet aftreden maar optreden’

Hennis zegt zich „verantwoordelijk” te voelen na het de harde conclusies over het mortierongeluk in Mali, maar denkt niet dat het de oplossing voor de problemen zou zijn als zij aftreedt. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.

Lees meer over