393011
Nieuws

Eindelijk fiscusvrij feestje voor Fransen

Protest tegen ecotax in 2013

Protest tegen ecotax in 2013

Baalt u van belasting betalen? Denk dan aan de Fransen die vandaag Tax Freedom Day vieren. Zij zijn als laatste van Europa verlost van de fiscus, wat betekent dat de Fransen de hoogste belastingdruk hebben van alle Europese burgers.

Protest tegen ecotax in 2013

Protest tegen ecotax in 2013

De Fransen hebben stuivertje gewisseld met de Belgen, die vorig jaar nog de meeste belasting op arbeid betaalden, zo blijkt uit onderzoek van Institut économique Molinari in Parijs dat zich baseerde op data van consultancybedrijf EY.

Op welke dag Tax Freedom Day valt, wordt berekend door de belastinginkomsten van een land te delen door het Bruto Binnenlands Product. Het getal wat daar uitkomt, correspondeert met de dag in het jaar waarop een werknemer niet meer voor de staat, maar voor zichzelf werkt.

De Belgen kwamen op woensdag 27 juli uit, negen dagen eerder dan vorig jaar omdat de Belgische regering het belastingtarief voor werknemers verlaagde van 59,47 naar 56,90%. Zodoende zijn ze eerder fiscaal ‘bevrijd’ dan de Fransen die hun Tax Freedom Day op dezelfde dag als vorig jaar vieren.

Nederland

Volgens de studie van Molinari is het fiscusvrije feestje voor Nederland al geweest. Tax Freedom Day kwam voor ons uit op 20 juni, op dezelfde dag als Slowakije. Daarmee laten we 16 Europese landen achter ons met minder belastingdruk, waaronder Denemarken (1 juni) en Cyprus (29 maart) waar het minste belasting wordt betaald. Er zijn negen landen met een hogere belastingdruk, daaronder bevinden zich Zweden, Italië en dus Frankrijk.