Nieuws/Buitenland
393782
Buitenland

Premier: terrorisme nu ook in Duitsland

MÜNCHEN - Het islamitisch terrorisme is nu ook in Duitsland aangekomen en politici moeten de zorgen van burgers over hun veiligheid en immigratie wegnemen. Dat zei premier Horst Seehofer van de deelstaat Beieren dinsdag.

,,Elke aanval, elke daad van terrorisme, is er een te veel”, aldus Seehofer op een persconferentie. De mensen zijn vol angst en en willen antwoorden van de politieke leiders, geen eindeloos gepraat, zei hij. ,,Het is tijd voor actie door de federale regering van Duitsland in plaats van relativering”, voegde hij eraan toe.

Door een serie aanslagen in Duitsland zijn sinds 18 juli elf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Het heeft het publieke onbehagen over het opendeurbeleid van bondskanselier Angela Merkel ten aanzien van vluchtelingen verder opgevoerd. Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen, velen vanuit Afghanistan, Syrië en Irak.

Grenscontroles

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) riep na de aanslag in Ansbach al op tot strengere grenscontroles. ,,Een open grenzenbeleid moet er niet zijn”, zei Herrmann dinsdag. Al bij de eerste controle aan de grens moet de politie de identiteit van een vluchteling vaststellen. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen identiteitspapieren zijn, mag de betrokkene de grens niet over, voegde hij toe. Bij al gearriveerde vluchtelingen die niet geïdentificeerd zijn, moet dit alsnog snel gebeuren, stelde Herrmann.

Uitzetten

Verder wil de minister vluchtelingen al bij kleine criminaliteit consequenter uitzetten, ook naar crisisgebieden. ,,Uitzetting naar crisisgebieden mag geen taboe zijn. Niet eerst na moord of doodslag moeten degenen die zich niet houden aan de Duitse rechtsstaat, Duitsland verlaten”, zei Herrmann.