393818
Buitenland

Keel slachtoffer (84) doorgesneden – Justitie ziet terreurdaad

Priester gedood bij gijzeling in Franse kerk

Rond de kerk is veel Franse politie op de been.

Rond de kerk is veel Franse politie op de been.

PARIJS - UPDATE 12:46 uur - Bij een gijzeling in een kerk in het Noord-Franse dorp Saint-Etienne-du-Rouvray, vlakbij Rouen, is een gegijzelde priester gedood. Zijn keel is doorgesneden, bevestigen de autoriteiten. Een tweede slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Rond de kerk is veel Franse politie op de been.

Rond de kerk is veel Franse politie op de been.

De gedode priester is de 84-jarige Jacques Hamel, heeft de Franse kerk bevestigd. Volgens de Franse krant Le Figaro riepen de daders ’Daesh’ (IS) voor ze de priester ombrachten.

De politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling. De twee gijzelnemers zijn gedood, aldus een woordvoerder. Zij hielden zes personen tegen hun wil vast in een kerk in Normandië. Het bewapende duo drong de kerk binnen toen er een mis werd opgedragen.

Onder de gegijzelden zouden ook twee nonnen zijn geweest.

Justitie ziet gijzeling als terreurdaad

Het onderzoek naar de gijzeling wordt ter hand genomen door de openbaar aanklager die is belast met terrorismezaken, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs mee. Over de identiteit van de twee gijzelnemers en hun motief is nog niets officieel bekendgemaakt.

President Francois Hollande is onderweg naar het dorp ten zuiden van Rouen. Hij is afkomstig uit Rouen. Premier Manuel Valls spreekt van een ’barbaarse daad’.

Paus geschokt

Paus Franciscus heeft zijn afschuw over de moord uitgesproken en laat weten dat het Vaticaan alle vormen van geweld veroordeelt.

Saint Etienne du Rouvray Les otages seraient retenus par 2 hommes armés de couteaux ( @normandieActu) pic.twitter.com/9zG2S5brOE— B3zero (@B3zero) July 26, 2016