Nieuws/Binnenland
393865
Binnenland

’Gangster’ Baybasin in allerijl overgeplaatst

Huseyin Baybasin

Huseyin Baybasin

Vught - De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin is vannacht in allerijl overgeplaatst naar Vught. Dit gebeurde omdat een vliegtuig met de tekst ’Free Baybasin’ over de gevangenis in Heerhugowaard vloog. Hij zat hier vast.

Huseyin Baybasin

Huseyin Baybasin

Dat bevestigt zijn advocaat, Adèle van der Plas aan De Telegraaf. Baybasin is een van de bekendste tot levenslang veroordeelden in Nederland. De Koerdische zakenman werd in 2002 veroordeeld voor moord en drugshandel. Zijn veroordeling is omstreden omdat het bewijs zou rammelen.

„Een sympathisant van hem vloog dit weekend in een vliegtuig met daaraan een lint met de tekst ’Free Baybasin’ over de PI Heerhugowaard. Dat leidde tot wat commotie. Vannacht is Baybasin ineens weggevoerd. Ik weet niet eens waar hij nu zit. Of in de gewone PI Vught of de zwaarbeveiligde EBI in Vught”, aldus zijn advocaat. Ze is boos omdat Baybasin nog nooit een vluchtpoging heeft ondernomen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de overplaatsing. Baybasin is vanwege een ’veiligheidskwestie’ overgeplaatst naar de reguliere PI in Vught, meldt een woordvoerder.