Nieuws/Buitenland
393935
Buitenland

Politie arresteert 17 mensensmokkelaars

SALZBURG - De politie heeft in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije zeventien mensensmokkelaars gearresteerd. Zij hebben naar schatting duizend vluchtelingen voor grof geld illegaal de grens over gebracht. De autoriteiten in Salzburg maakten maandag bekend dat door maandenlang gezamenlijk onderzoek niet alleen de transporteurs maar ook de verantwoordelijke mensen achter de schermen in beeld zijn gekomen.

De migranten waren afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Irak en Iran. Ze werden in kleine groepjes per auto via Hongarije doorgesluisd naar het westen. Voor het traject Boedapest-Wenen werden doelgericht chauffeurs geworven die 700 euro vingen om de menselijke vracht te vervoeren. Voor een ritje van de Oostenrijkse hoofdstad naar Frankrijk moesten de passagiers ieder 2400 euro neertellen.

De beslissende slag sloeg de politie pas enkele dagen geleden. Meer dan honderd agenten deden invallen in steden in Oostenrijk, Hongarije en Duitsland en pakten zeven kopstukken van de bende op. Bovendien namen ze veel mobiele telefoons, wapens, geld en sieraden in beslag.