Nieuws/Buitenland
393946
Buitenland

Partijvoorzitter Democraten niet op conventie

PHILADELPHIA - De voorzitter van de Amerikaanse Democratische partij zal maandag niet de conventie van haar partij officieel openen. Dat heeft Debbie Wasserman Schultz gezegd tegen dagblad The Sun Sentinel uit Florida. Wasserman Schultz ligt onder vuur vanwege uitgelekte e-mails waaruit blijkt dat de partijtop die zij leidde achter de schermen Hillary Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders.

,,Ik heb besloten om de conventie niet te openen, zodat we er vol enthousiasme aan kunnen beginnen'', zei Wasserman Schultz in een korte verklaring aan de krant.

De voorzitter liet dit weekeinde al weten te zullen opstappen, maar wilde dat pas na de conventie doen. Toen ze maandag haar opwachting maakte in Philadelphia, waar de conventie wordt gehouden, werd ze op een koude douche getrakteerd. In een toespraak voor de delegatie uit Florida, de staat waarvoor ze zelf in het Congres zit, werd Wasserman Schultz uitgejouwd.

Uit de e-mails, die werden buitgemaakt door hackers en gepubliceerd door Wikileaks, blijkt dat de voorzitter en haar getrouwen in de partij probeerden de voorverkiezingen in het voordeel van Clinton te beslechten. In een van de e-mails werd geopperd het joodse geloof van Sanders in twijfel te trekken en op die manier kiezers in gelovige staten tegen hem op te zetten.