Nieuws/Binnenland
393957
Binnenland

Vrijwilligers maken Noordzeestrand schoon

Het strand bij Cadzand.

Het strand bij Cadzand.

Honderden vrijwilligers beginnen volgende week maandag in Cadzand (Zeeland) en op Schiermonnikoog met het schoonmaken van de hele Nederlandse Noordzeekust. Op 14 augustus moet de klus geklaard zijn. Iedereen die de natuur een warm hart toedraagt, kan meehelpen, meldde Stichting De Noordzee maandag.

Het strand bij Cadzand.

Het strand bij Cadzand.

Vrijwilligers trekken vanaf Cadzand en Schiermonnikoog richting Zandvoort om de stranden te reinigen.

Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee samen met ruim tweeduizend vrijwilligers maar liefst 11.555 kilo afval van de stranden.

Volgens de organisatie ligt per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval. Ruim 90 procent daarvan is plastic. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt. Of ze zien het aan voor voedsel, waardoor het in onze voedselketen terechtkomt, aldus de stichting.

Directeur Floris van Hest van Stichting De Noordzee roept iedereen op om mee te doen met de schoonmaakactie: ,,Met acties als deze hopen wij binnen vier jaar de hoeveelheid afval op de Nederlandse stranden met 50 procent te reduceren. Om deze halvering te bereiken, is er uiteraard veel meer nodig dan een opruimactie, zoals verduurzaming van de visserij en schonere scheepvaart.''

De organisatie zoekt nog schoonmakers. Vrijwilligers kunnen zich inschrijven via beachcleanuptour.nl/etappes.