Nieuws/Buitenland
393987
Buitenland

Aanslag Ansbach had jihadistische achtergrond

NEURENBERG - De pleger van een bomaanslag zondag in het Beierse Ansbach deed dat met een jihadistische achtergrond. De aanslag kan volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, niet los worden gezien van het extremistische gedachtegoed.

Op een telefoon van de dader staat een filmpje waarin hij dreigt wraak te nemen tegen Duitsers omdat ze moslims hebben gedood. Hij stelt dat in de naam van God te doen. Ook haalt hij Abu Bakr al-Bagdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat, aan. Persdienst Amak, de spreekbuis van IS, eiste maandagmiddag de verantwoordelijkheid op door te stellen dat de dader ,,een IS-soldaat'' was.

De drijfveren van de 27-jarige Syriër waren mogelijk niet uitsluitend islamistisch. Hij was geestelijk erg in de war en zou worden uitgezet naar Bulgarije. Hij deed eerder zelfmoordpogingen en was onder psychiatrische behandeling. De dader zou uit de Syrische stad Aleppo komen, waar hij kennelijk gewond raakte. Hij kwam begin juli 2014 naar Duitsland, maar kreeg geen asiel.

De explosie bij de ingang van een drukbezocht muziekfestival veroorzaakte vijftien gewonden. Vier van hen raakten ernstig gewond, maar ze zijn niet in levensgevaar. In de kamer van de dader in een vluchtelingencentrum zijn meer spullen gevonden die voor het maken van bommen dienen, aldus Hermann.