Nieuws/Binnenland
394018
Binnenland

Strafpunten op beginnersrijbewijs vaak zonder gevolgen

Den Haag - Het komt niet vaak voor dat beginnende bestuurders opnieuw rijexamen moeten doen, omdat zij strafpunten hebben gekregen voor overtredingen. Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie is dit vorig jaar negen keer gebeurd en in de eerste maanden van dit jaar zes keer. In 2014 was dit elf keer.

De strafpunten voor de beginnende bestuurders kunnen worden gegeven voor bijvoorbeeld bumperkleven, ernstige snelheidsovertredingen of het veroorzaken van een ernstig ongeval.

De cijfers zijn opgevraagd door BNR Nieuwsradio. Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland zegt tegen BNR dat de organisatie ,,onaangenaam verrast'' is. ,,De beginnende bestuurders zijn erg kwetsbaar in het verkeer omdat ze nog heel onervaren zijn. Dat is nou juist de reden dat dit systeem is bedacht'', aldus Esseling. Ze noemt het ,,zorgwekkend'' dat het systeem niet lijkt te functioneren.

Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) laat aan BNR weten dat zij het belangrijk vindt dat er genoeg wordt gehandhaafd. Ze wil van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) weten hoe het kan dat het aantal zo opvallend laag is. Ook de VVD en de PvdA willen opheldering.

Het Openbaar Ministerie voert intussen verbeteringen door. Inmiddels is besloten dat bestuurders die een eerste strafpunt hebben gekregen, voortaan een waarschuwingsbrief krijgen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten het plan van het OM af te wachten. ,,Dit is voor ons geen reden aan het puntenrijbewijs als instrument te twijfelen'', aldus een woordvoerder.