Nieuws/Buitenland
394023
Buitenland

’Zelfmoordenaar wilde in Ansbach bloedbad aanrichten’

Bomaanslag in Beieren door asielzoeker

ANSBACH - UPDATE 8:43 uur - Bij een zelfmoordaanslag door een Syrische vluchteling bij een muziekfestival in de binnenstad van Ansbach, in de Duitse deelstaat Beieren, zijn zondagavond twaalf mensen gewond geraakt. Drie mensen zijn er ernstig aan toe. De aanslagpleger kwam om toen hij zichzelf opblies.

De dader wilde met scherpe metalen objecten in zijn rugzak zoveel mogelijkfestivalgangers mee de dood in nemen. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, gaat ervan uit dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest.

De dader is een 27-jarige Syrische vluchteling die twee jaar geleden naar Duitsland is gekomen, maar geen verblijfsvergunning had gekregen. De Syriër heeft tweemaal eerder geprobeerd zelfmoord te plegen en is daarvoor opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting. Waarom zijn asielaanvraag een jaar geleden werd afgewezen is niet duidelijk.

Volgens onbevestigde berichten werd er vlak voor de explosie ’een man met een backpack’ geweigerd bij de ingang van het muziekfestival Open Ansbach. Dat zou de dader zijn geweest. De ontploffing vond plaats om ongeveer 22.00 uur ’s avonds aan de voorkant van een wijnbar aan de Pfarrstraße in de oude binnenstad, slechts enkele meters verwijderd van het festival dat op dat moment aan de gang was. De ruim 2000 bezoekers verlieten na de explosie in relatieve kalmte de locatie, laten de lokale autoriteiten weten. Het festival, dat vanaf vrijdag aan de gang was, werd direct afgelast.

Bewust

De burgemeester van de Duitse stad, Carda Seidel, liet zondagavond weten dat er ’explosief materiaal’ is aangetroffen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat de explosie bewust is uitgevoerd en „er in ieder geval geen sprake is van een ongeluk.”

De nabije omgeving werd afgezet, waardoor sommige buurtbewoners niet terug konden naar hun huizen.

Op scherp

Na de recente gebeurtenissen in Duitsland staan de veiligheidsdiensten in het land op scherp. In de Zuid-Duitse stad Reutlingen werd zondag een zwangere vrouw doodgestoken door een 21-jarige Syrische vluchteling. In München schoot de achttienjarige Duitse Iraniër Ali David Sonboly vrijdag in een winkelcentrum negen mensen dood en verwondde 35 anderen.