Nieuws/Buitenland
394026
Buitenland

Noodtoestand uitgeroepen op Chios door brand

ATHENE - Op het Griekse eiland Chios woedt sinds maandagochtend een brand die door sterke wind, extreme hitte en droogte wordt aangewakkerd. De plaatsen Lithi, Elata en Mesta in het zuidwesten van het eiland zijn uit voorzorg geëvacueerd, meldden lokale media. Griekenland heeft op het Egeïsche eiland de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens de ANWB Alarmcentrale zijn er geen Nederlandse toeristen bij de evacuaties betrokken.

Drie blusvliegtuigen, twee helikopters en vijftien brandweerauto's proberen de brand te bestrijden. De rook van de brand is op satellietbeelden te zien en wordt door de sterke wind over zee naar Kreta gedreven.

Photos from the ongoing fire that broke out y/day in #Chios island via @Theurgia_Goetia pic.twitter.com/GKaRumeOj4 #Greece— spyros gkelis (@northaura) 25 juli 2016

Vier jaar geleden heeft een brand op Chios meer dan 12.700 hectare natuurgebied in de as gelegd, waaronder bijna 40 procent van de economisch belangrijke mastiekbomen. De hars van de bomen wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, voor de bereiding van kauwgom, dranken en voedsel.

Griekenland kampt momenteel als gevolg van de hitte met meerdere bosbranden, zowel op diverse eilanden als op het vaste land.