Nieuws/Binnenland
394036
Binnenland

Drukte voor alarmcentrale ANWB begonnen

Den Haag - De vakantiedrukte bij de alarmcentrale van de ANWB is nu echt begonnen. Het aantal verzoeken voor autohulp is in vergelijking met vorige week met 48 procent toegenomen. Ook de aanvragen voor persoonlijke hulp stegen van 752 naar 922.

,,We kunnen duidelijk merken dat de vakantie in de regio zuid nu ook is begonnen. We hebben nu de drukste week tot nu toe achter de rug en de komende weken wacht ons een piek in de aanvragen'', aldus een woordvoerder van de ANWB.

Volgens de toeristenbond komen er steeds meer hulpvragen uit 'groene landen' zoals Noorwegen, Zweden en Finland. Uit Frankrijk komen nog altijd de meeste telefoontjes en ook Spanje komen veel aanvragen. ,,We kunnen merken dat deze landen populairder zijn omdat mensen nu landen als Turkije en Griekenland mijden.''

Er komen vooral veel vragen binnen over mensen die hun elektrische auto willen opladen op de camping. ,,Ze hebben daarvoor een speciale laadpaal nodig en die zijn er op de camping niet.''

Dit weekend zal het fileleed op de buitenlandse wegen groot zijn. Op de eerste 'zwarte zaterdag' verwacht de ANWB grote drukte op diverse wegen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook rekent de ANWB op een lange wachttijd bij de Mont Blanctunnel in de N205 op de grens met Italië. Vorig jaar stond er op de eerste 'zwarte zaterdag' totaal 800 km file.

De drukte komt vrijdag rond het middaguur al op gang en veel files zullen tot laat in de avond blijven. Vanaf zaterdagmorgen neemt de drukte al snel toe. De verkeersdient adviseert vakantiegangers op zondag te vertrekken. Op 6 augustus is er nog een 'zwarte zaterdag'.