Nieuws
394042
Nieuws

Bonden laaiend om lage loonkostenstijging

’Werkgever gunt werknemer niets’

In de horeca liggen de loonkosten per uur het laagst.

In de horeca liggen de loonkosten per uur het laagst.

Amsterdam - Vakbonden FNV en CNV zien in de nieuwste cijfers over de loonkostenstijging nieuw bewijs dat werknemers de dupe zijn van de flexibilisering op de arbeidsmarkt. Ze pleiten, in de woorden van de FNV, voor ’een fatsoenlijke standaard met duurzame arbeidsrelaties’.

In de horeca liggen de loonkosten per uur het laagst.

In de horeca liggen de loonkosten per uur het laagst.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek liet vanochtend weten dat de loonkosten – het brutoloon plus de premies en belastingen die daarmee samenhangen – voor werkgevers vorig jaar met 0,6% zijn gestegen. In geen twintig jaar was de toename zo gering.

Volgens het CBS komt dat door een flinke verjongingsslag in de financiële en zakelijke dienstverlening. Ook zijn werkgevers minder kwijt aan de pensioeninleg.

Concurrentie

De bonden zien echter ook flexibilisering, illegaal uitzendwerk en concurrentie van onverzekerde zzp’ers als oorzaken. „Werkgevers ondergraven de koopkracht en het economisch herstel en jagen elkaar op in een neerwaartse spiraal”, zegt vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV. „Ze gunnen de werknemers niets.”

„Vast wordt tegen flex uitgespeeld, jong tegen oud, werknemer tegen zzp’er, Nederlander tegen Oost-Europeaan.” De FNV maakt zich er ook boos over dat er steeds minder uren worden gewerkt. „Steeds meer mensen mogen niet eens een volwaardige werkweek maken om genoeg te kunnen verdienen.”

Natuurwet

CNV-voorzitter Maurice Limmen is strijdbaar. „We moeten niet doen of deze trend een natuurwet is, we kunnen er best iets aan doen”, zegt hij in het FD. Limmen wil onder meer een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers invoeren.

In 2015 bedroegen de loonkosten ruim €330 miljard. Het gemiddelde ligt het hoogst in de financiële wereld, met €55 per uur. In de horeca liggen de loonkosten het laagst, met €18 per uur. Loonkostenstijgingen blijven laag