Nieuws/Buitenland
394066
Buitenland

Dader Ansbach belde voor hij zich opblies

ANSBACH/MÜNCHEN - De 27-jarige afgewezen asielzoeker die zich zondagavond met een rugzakbom opblies in het Beierse stadje Ansbach, telefoneerde kort voor hij de springstof tot ontploffing bracht.

Dit meldde de Duitse krant Bild maandag. Volgens Bild probeert de recherche te achterhalen met wie de Syrische man sprak. De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen, Hij was wegens een drugsdelict een bekende van de politie. Zijn asielaanvraag werd afgewezen. Hij was psychisch in de war en deed eerder al twee zelfmoordpogingen.

Zondagavond wilde hij zijn leven beëindigen als terrorist. Hij probeerde een druk bezocht openlucht-muziekfestival binnen te komen. Maar dat lukte niet zonder toegangsbewijs. Hij blies zich toen bij de ingang op. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, onder wie drie ernstig.

De aanslag in Ansbach, 140 kilometer ten noordwesten van München, was kort na een steekpartij in Reutlingen in Baden-Württemberg. Daar stak zondag een 21-jarige Syrische asielzoeker een 45-jarige vrouw dood. Het mes kwam uit een Turks restaurant waar beiden werkten. Ze kenden elkaar maar wat hun relatie inhield is niet bekend.

Duitse media meldden maandag dat de opgepakte dader nog niet verhoord kan worden. Hij was berucht in Reutlingen door geweldpleging en drugs- en alcoholmisbruik en het vluchtelingencentrum had hem verder de toegang geweigerd. De man verwondde nog vijf anderen voor hij op straat overmeesterd werd.