Nieuws
394081
Nieuws

Bouwsector ziet gewenste nieuwbouw stilliggen

’Klem door dure grond’

Haarlem - De bouwsector is bang dat de stijging van de grondprijs het herstel van de woningmarkt in de kiem zal smoren. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de prijs van een bouwkavel stevig aantrekt. Het afgelopen kwartaal lag deze 6,3 procent hoger dan een jaar geleden.

Vandaag begint de bouwsector in Nederland voor het eerst sinds de crisis met een goed gevoel aan de periode van de bouwvakvakanties. De berichten van recordverkopen van huizen volgen elkaar op, al haast woordvoerder van Bouwend Nederland Theo Scholte zich te melden dat de zon nog niet overal schijnt. „In de grote steden gaat het goed met de woningmarkt, maar daarbuiten is het beeld nog anders”, aldus Scholte.

Strand

Terwijl bouwvakkers de komende weken aan het strand bruin bakken, ligt de zo dringend gewenste nieuwbouw in het land stil. Bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV Bouw constateert dat steeds meer bedrijven doorwerken tijdens de bouwvakantie. „Dat gebeurt al in de weg- en waterbouw en de utiliteitsbouw. Het gaat dan vooral om projecten waar veel tijdsdruk op staat. Maar in de woningbouw zien we dat veel bedrijven gewoon een bouwvak houden. Dat is opgenomen in de cao.”

Bijna overal vliegen de huizenprijzen sinds het einde van de crisis omhoog, vooral omdat het aanbod van beschikbare woningen opdroogt. Omdat er tijdens de crisis amper is gebouwd, zijn er in en rond steden simpelweg te weinig woningen beschikbaar.

Tekort

Toch schieten de nieuwbouwwoningen niet als paddenstoelen uit de grond. En dat terwijl er jaarlijks 50.000 nieuwe woningen bij moeten komen om het structurele tekort van 200.000 woningen in te kunnen lopen. Het verwachte tekort wordt veroorzaakt door de toename van de bevolking, de samenstelling van gezinnen en de migrantencrisis.

Terwijl de woningmarkt en bouwwereld opkrabbelen, rekenen steeds meer lokale overheden zich rijk. „Gemeenten willen ook profiteren van het herstel van de woningmarkt en dat vertaalt zich in stijgende grondprijzen”, stipt sectoranalist Madeline Buijs van ABN Amro een naderend probleem aan. „Dat betekent dat de druk op de bouwsector weer kan gaan toenemen, omdat de grond de grootste kostenpost is voor een huis.”

Middenklasse

Dit kan betekenen dat het bouwen voor huurwoningen in de sociale sector en voor de middenklasse steeds moeilijker wordt, ook buiten de Randstad. „Het lijkt ons niet handig om het herstel weer te smoren met stijgende grondprijzen”, zegt een woordvoerder van belangenvereniging Bouwend Nederland. De afgelopen jaren verdwenen honderdduizend banen in de bouwsector, maar er zijn nog steeds te veel bouwbedrijven in Nederland voor het huidige productietempo.

Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) wijzen naar de volgens hen broodnodige integrale aanpak van overheden en bouwsector. „Er moet veel meer gekeken worden naar waar er een tekort is”, zegt Roeland Kimman van de NVM. „Je wilt niet dat steden zoals voor de crisis raak bouwen om maar aan de vraag te voldoen. Dan krijg je weer appartementen zonder balkon en berging die je niet kwijtraakt.”

Niet elke gemeente denkt even goed na over woningbeleid, stelt de NVM: „Er worden veel bouwvergunningen afgegeven, maar niet alles wordt gerealiseerd. Consumentgericht bouwen is dus essentieel.”