Nieuws/Binnenland
3940889
Binnenland

Voedselwaakhond waarschuwt: rozijnen in Nederland bevatten verboden bestrijdingsmiddelen

AMSTERDAM - Rozijnen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht, bevatten resten van bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn, stelt voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrijpt. Die ziet daar nu echter geen aanleiding toe, omdat de aangetroffen concentraties stoffen allemaal onder de vastgestelde limieten voor voedselveiligheid liggen. Alleen daarop kan worden gehandhaafd, legt de autoriteit uit.

Foodwatch bekeek de resultaten van 34 monsters die de NVWA in 2021 van rozijnen nam om te bepalen welke bestrijdingsmiddelen erop zaten. Op achttien rozijnenmonsters werden resten van in totaal vijftien verschillende pesticiden gevonden die in de Europese landbouw niet gebruikt mogen worden. Het gaat om rozijnen die verkocht worden door de Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. De NVWA kan een product echter niet hier uit de handel halen omdat het buiten de EU met een middel is bespoten dat hier niet is toegestaan. „Daar gaan wij niet over”, aldus de woordvoerster.

Volgens Anke Bakker van Foodwatch komt een deel van de monsters uit Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Denemarken en België. Dat wil niet per se zeggen dat daar illegale bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, het kan ook te maken hebben met de verwerking van de verpakking. De andere rozijnen zijn naar alle waarschijnlijkheid geïmporteerd. Volgens Bakker zou de NVWA hier onderzoek naar moeten doen. De NVWA wijst erop dat dit ook doorlopend gebeurt. De residuen die zijn aangetroffen, vallen allemaal binnen de Europese normen.

Vorig jaar meldde Foodwatch ook al dat rozijnen vaak vervuild zijn met een combinatie van bestrijdingsmiddelen. Volgens Foodwatch wordt in de veiligheidsnormen geen rekening gehouden met een mogelijke „stapeling” van verschillende gifstoffen. De NVWA spreekt dit tegen en zegt dat in de beoordeling van stoffen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) wel degelijk naar mogelijke stapeleffecten wordt gekeken. „De EU-limieten zijn daarom veilig voor alle consumenten, ook voor kwetsbare groepen.”

Ook op biologische rozijnen werden resten van gifstoffen gevonden. Maar om de rozijnen biologisch te kunnen noemen, mogen die middelen er volgens Foodwatch niet op zitten. Bakker: „Het kan zijn dat deze rozijnen foutief gelabeld zijn als biologisch, of dat er bijvoorbeeld een paar rozijnen in een verkeerde bak zijn beland.” Foodwatch raadt mensen evengoed aan zoveel mogelijk biologische rozijnen te kopen, omdat deze wel „vele malen schoner” zijn dan andere rozijnen.