Nieuws
394116
Nieuws

Column Phaedra Werkhoven

Dienstplicht? Alsof het ooit oorlog zou worden

'Ik ben voor twee dingen bang", zegt het beste vriendinnetje van mijn dochter. "Voor het vliegen en voor een aanslag." Ze gaat naar Turkije op vakantie en loopt al weken met haar ziel onder haar arm. Ik probeer van alles: "Joh, er is net een aanslag geweest, het zal zo'n vaart niet lopen. Vliegen is helemaal niet eng. Je zit heel ver van waar er altijd aanslagen zijn."

Ze gaat steeds krommer zitten en kijkt me met wanhopige reeënogen aan. Ze logeert bij ons en heeft buikpijn. Tegen beter weten in haal ik nog meer argumenten van stal. Uiteindelijk zeg ik de waarheid: "Ik zou zelf ook doodsbang zijn, nu. Maar ik denk echt dat je weer heelhuids terugkomt."

Verrader

Ze is nog geen drie dagen weg of Turkije staat in brand. Een coup. Militairen. Zuiveringen. Mijn dochter blijft maar vragen of haar vriendin wel weer terugkomt naar Nederland. Terwijl we zelf 'veilig' op een Waddeneiland zitten, zie ik filmpjes van soldaten die in Turkije meededen aan de coup. Een jonge Turk van 18 die gemept wordt aan alle kanten omdat hij een verrader zou zijn. Met z'n armen in de lucht, het opgevend, grote ogen, een echt hele jonge knul. Lees de hele column van Phaedra hier.