Nieuws
394146
Nieuws

Reizen

8 redenen voor een bezoek aan Glasgow

Onbekend maakt onbemind en dat is zeker niet altijd terecht. Daarom tippen wij iedere maand een minder bekende stad die zeker op onze bucket list moet staan.

Glasgow heeft in de afgelopen jaren de reputatie gekregen als één van de leukste steden van Verenigd Koninkrijk. De gastvrije Schotten, prachtige architectuur, geweldige ligging aan de rivier de Clyde en het bruisende nachtleven alleen al maken de stad een aanrader voor een stedentrip.

1. City Centre Mural Trail

In het centrum van Glasgow kom je overal kunstwerken op het metselwerk van de gebouwen tegen. Deze kunstwerken zijn onderdeel van een initiatief om de stad nieuw leven in te blazen. Ze vrolijken de stad niet alleen op, maar bieden lokale artiesten ook een plek om hun unieke creaties te delen met de hele wereld.  Als je geen van deze prachtstukken wilt missen volg dan de ‘City Centre Mural Trail’.

2. De mooiste uitgaanswijk van het Koninkrijk

De ultieme hipsterwijk West End is met haar bakstenen woningen en getegelde straatjes  de charmantste wijk van de stad.  Je treft er een geweldige keuze aan bars, cafés, vintage boetiekjes, antiekwinkels en culturele attracties. Interessante plekken zijn de Botanische Tuinen, Kelvingrove Museum en de Universiteit. Neem zeker ook een kijkje of blijf hangen in de Òran Mór, een kerk omgebouwd tot een pub en nachtclub.

3. Had ik maar een tijdmachine

Je kunt er niet zoals Doctor Who mee door de tijd reizen, maar de blauwe politiehokjes die je tegenkomt in Glasgow komen het dichts in de buurt van de fameuze TARDIS. De blauwe hokjes dienden vroeger als kleine politiebureaus en waren verspreid over het hele land. In de loop der jaren is het politiehokje uit het Engelse straatbeeld verdwenen, maar niet in Glasgow! In totaal zijn het er zes, lukt het jou ze te vinden?

3. De ‘Glasgow style’ van Mackintosh

Als er iemand is die een bijdrage heeft geleverd aan de schoonheid van Glasgow, dan is het architect Charles Rennie Mackintosh. Begin twintigste eeuw ontwierp hij werken met elegante, verticale lijnvormingen die later internationaal bekent werd als de ‘Glasgow style’. Overal in Glasgow is zijn werk terug te vinden, van een voortreffelijk meubelstuk in een museum tot een elegant gebouw in een stadspark. Mocht je een volle dag in Glasgow hebben dan is het ‘Mackintosh Trail’ een aanrader!

4. Gevarieerd winkelaanbod

Glasgow heeft na Londen het beste winkelaanbod van Groot-Brittannië. Je vindt er veel trendy designwinkels en zaakjes met hebbedingetjes, maar ook de bekende Engelse winkelketens. Echte shopfanaten kunnen de ‘style mile’ route doen, deze loopt van Argyle street, Buchanen street naar Sauchiehall street.

5. De Schotse historie in twee gebouwen

Glasgow heeft prachtig erfgoed dat samen goed is voor honderden jaren aan historie. De middeleeuwse kathedraal is het oudste gebouw van de stad en tevens één van de meest imposante kathedralen van Europa. Een andere historische bezienswaardigheid die je zeker moet bezichtigen zis het Victoriaanse gemeentehuis. Een leuk feitje is dat dit prachtige gebouw meer marmer bevat dan het Vaticaan!

6. Proef de Schotse whisky

Op  slechts 30 minuten van Glasgow vind je Schotlands mooiste whiskystokerij Glengoyne. De stokerij is het hele jaar open en je krijgt er de mogelijk door middel van tours en proeverijen alles te leren over het levenswater van Schotland. Een echte aanrader is de whisky en chocolade tour!

7. Voel je Braveheart voor een dagje

Glasgow ligt aan de voet van de Schotse hooglanden en dat betekent torenhoge bergen, glinsterende meren, imposante kastelen en mijlenlange gouden stranden. Liefhebbers van de verhalen van Braveheart en Rob Roy doen er goed aan om op dagexcursie te gaan naar het dichtbijgelegen nationale park Loch Lomond en het middeleeuwse kasteel Stirling, om vervolgens af te sluiten met Schotse whisky.

8. Bereikbaar 

Glasgow is voor ons eenvoudig en relatief voordelig te bereikbaar.  Er gaan dagelijks vluchten vanaf Amsterdam en vliegtickets Glasgow boek je in het voorseizoen vaak al onder de 50,-. Een taxi van de luchthaven naar het centrum kost je £21,70. Maar ook ter plaatse vallen de kosten erg mee. Een eenvoudig hotel heb je vanaf 25,- per nacht.  En van de 20 top musea en attracties in Glasgow is het merendeel gratis te bezoeken. 

Bron: Goedkoopstestedentrip.nl