Nieuws
394147
Nieuws

Reizen

12 handige tips voor een vliegreis met kinderen

Fijn en rustig vliegen met je kinderen begint met een goede voorbereiding. Wat moet je allemaal meenemen en hoe houd je ze bezig? Met deze 12 tips beginnen jullie zo ontspannen mogelijk aan dit grote avontuur.

Tip 1: reserveer zitplaatsen helemaal voor- of helemaal achter in het vliegtuig

Reserveer als het even kan, direct bij of gelijk na de boeking je zitplaatsen. Zo weet je zeker dat je in ieder geval bij elkaar zit. Als het lukt, kies dan voor de rij helemaal vooraan of helemaal achteraan. Dan zit je vlak bij het toilet, heb je geen passagiers voor of achter je en is er extra speelruimte. Op veel intercontinentale vluchten kun je gratis een wiegje bij je luchtvaartmaatschappij reserveren. Dat maakt de vlucht voor jou en je kleintje veel comfortabeler.

Tip 2: ga vroeg inchecken

Zorg dat je ruim voordat de balie open gaat bij de incheckbalie bent. Het voordeel daarvan is dat je dan niet hoeft te wachten en gelijk aan de beurt bent. En... je kunt dan meteen informeren of de vlucht niet volgeboekt is en eventueel nog je zitplaatsen laten veranderen. Met kleine kinderen is een lege stoel naast je in het vliegtuig namelijk ideaal.

Tip 3: buggy mee tot aan de gate

Je hoeft je buggy in de regel pas bij het aan boord gaan, dus bij de gate, af te geven. Dat scheelt natuurlijk veel onnodig gesjouw.

Lees: Kinderen aan boord

Tip 4: zorg voor iets te knabbelen

Katjes die muizen, mauwen niet. Iets lekkers voor onderweg is goed voor de afleiding. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je een dag voor vertrek een speciale kindermaaltijd bestellen voor tijdens de vlucht. De kwaliteit is echter niet altijd geweldig. Zorg daarom voor een alternatief - voor het geval dat ze het niet lekker vinden - en neem een paar lekkere boterhammen, een krentenbol of bijvoorbeeld een appel mee. Handige tussendoortjes zijn soepstengels, doosjes rozijntjes en eventueel een zakje chips. (Check voor de zekerheid bij de maatschappij wat wel en wat niet mee aan boord mag. Dat kan per bestemming verschillen.)

Tip 5: vul een 100 ml-flesje met aanmaaklimonade

Kinderen moeten in een vliegtuig zoveel mogelijk drinken. Vanwege de vloeistofregels kun je echter geen speciale drankjes meenemen in het vliegtuig. Maar je mag wel doorzichtige flesjes van maximaal 100 milliliter vullen met limonadesiroop, en (mineraal)water is altijd aan boord. Ook melkpoeder voor het flesje van je baby kun je het beste zelf meenemen. Stewardessen zullen graag een flesje voor je opwarmen.

Tip 6: houd rekening met een tweemaal zo lange reistijd

Hou rekening met onverwachte vertraging en neem tweemaal zoveel maaltijden, luiers, siroop en melkpoeder mee dan je normaal nodig zou hebben. Daarnaast moet een kind aan boord veel meer drinken dan normaal, omdat de lucht in een vliegtuig erg droog is.

Tip 7: nog even lekker rennen voor het instappen

Op vrijwel alle luchthavens zijn speeltuintjes aanwezig. Laat je kinderen voordat ze in het vliegtuig stappen, daar nog even wat stoom afblazen. Aan boord moeten ze lang genoeg stilzitten.

Tip 8: neem een tablet, laptop of dvd-speler mee

Niet alle luchtvaartmaatschappijen hebben Nederlandstalig entertainment aan boord voor de kinderen. Maar met een paar leuke films, cartoons en / of spelletjes op een draagbare dvd speler, tablet of laptop, zijn de meeste kinderen al uren zoet. Extra tip: als je geen ruzie met de buren wilt, vergeet dan niet ook een koptelefoon mee te nemen.

Tip 9: neem extra kleertjes mee

Natuurlijk neem je voldoende luiers, babydoekjes en slabbetjes mee. Erg handig is ook een grote doos verfrissingsdoekjes en neem minimaal één complete set schone kleren voor kinderen in je handbagage. Het is vooraf vaak lastig in te schatten wat de temperatuur in het vliegtuig is. Kleed je kinderen daarom niet te warm aan en neem extra lagen in de vorm van sweaters of vestjes los mee.

Tip 10: kleine cadeautjes voor onderweg

Lang stilzitten is lastig voor peuters en kleuters. Pak daarom een paar kleine speeltjes in cadeaupapier in, die je kindje om de zoveel tijd, bij goed gedrag, mag uitpakken. Succes verzekerd!

Tip 11: voorkom oorpijn

Tijdens het opstijgen en landen kunnen baby’s en kinderen pijn aan hun oren krijgen. Bij baby’s helpt het vaak om ze tijdens het opstijgen en dalen de fles te geven. Door het slikken tijdens het drinken is de druk op de oortjes minder. Grotere kinderen kun je tijdens het stijgen en dalen verwennen met een paar zuurtjes of lolly waarop ze moeten zuigen. Heeft dat eerder niet geholpen, dan kun je bij de drogist oordopjes kopen die de druk ook wat kunnen verminderen.

Tip 12: Naar bed naar bed zei Duimelot

Maak je een lange (nacht-)vlucht? Als je wilt dat je kind onderweg slaapt, volg dan het ‘naar bed ritueel’ van thuis: pyjama aan, tanden poetsen en verhaaltje voorlezen. Vaste gewoontes werken rustgevend en veel kinderen gaan daarna gewoon lekker slapen.

Bron: www.vliegennaar.nl

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze gerust hieronder achter in een reactie.