Nieuws
394150
Nieuws

Ticketprijs steeds kaler

Reizigers in een vertrekhal op luchthaven Schiphol.

Reizigers in een vertrekhal op luchthaven Schiphol.

Schiphol - Luchtreizigers moeten steeds meer betalen voor allerlei toeslagen boven op de kale, laag ogende ticketprijs, waarmee vliegmaatschappijen passagiers lokken.

Reizigers in een vertrekhal op luchthaven Schiphol.

Reizigers in een vertrekhal op luchthaven Schiphol.

Per reiziger lopen die gemiddeld op tot vijftig euro per vlucht, onder andere voor ruimbagage, gereserveerde stoelen en maaltijden, meer beenruimte, spaarpunten en creditcards, entertainment, het gebruik van callcenters en incheckbalies.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau IdeaWorksCompany. „Afgelopen zeven jaar zijn de inkomsten uit deze in rekening gebrachte extra kosten in de wereldluchtvaart verdrievoudigd. De top tien verdient er al 26 miljard dollar mee”, is de conclusie.

Toeslagen

Toeslagen zijn volgens het onderzoek niet alleen voorbehouden aan prijsvechters. „De Amerikaanse vliegreuzen United, American en Delta staan boven aan deze ranglijst, gevolgd door Air France KLM, Southwest, Ryanair, Lufthansa, EasyJet, Qantas en Alaska Air.”

Ook Spirit, Jet2, Allegiant, Korean, Virgin, AirAsia en Wizzair scoren hoog met aanvullende bedragen die passagiers aan heffingen uitgeven, gemiddeld meer dan 35 euro voor een enkele reis. „Die maken bij hen nu vaak een kwart tot veertig procent van de omzet uit.”

A la carte

IdeaWorks voorspelt dat ook op verre vluchten de ticketprijs verder zal worden uitgekleed. „Reizigers krijgen meer keuzes om de vliegreis à la carte in te vullen. Sommigen vinden dat prettig, anderen juist niet”, aldus een woordvoerder.

Als voorbeeld geeft hij de Noorse budgetvlieger Norwegian, die voor de lange afstand bij Boeing tientallen Dreamliners heeft besteld voor goedkope vluchten van Europa naar Amerika en Azië.

In de praktijk betekent dat volgens het adviesbureau dat passagiers in de ’economy basic’-klasse almaar krapper moeten zitten. „Zonder extra’s ben je dan op een trans-Atlantische vlucht niet meer dan 200 euro kwijt.”