Nieuws/Binnenland
394176
Binnenland

Weinig problemen bij vakantie-uittocht

DEN HAAG - Na de grote uittocht van vakantiegangers op vrijdag en zaterdag viel het zondag mee met de verkeersdrukte op de Europese wegen. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland was de wachttijd in beide richtingen nog maar een uur. Ook op de Franse snelwegen naar het zuiden (A7 en A10) viel het mee met de files. De afgelopen dagen stonden veel vakantiegangers in lange files, mede veroorzaakt door ongevallen.

,,De meeste Nederlanders zijn echt vrijdag en zaterdag al vertrokken'', aldus een woordvoerder van de ANWB. Dit weekend begonnen de schoolvakanties in de regio Zuid: ruim een miljoen Nederlanders brengen die in eigen land of het buitenland door.

In Groot-Brittannië staat het verkeer op de M20/A20 en A2 wel nog steeds in ellenlange files voor de veerpont in Dover. ,,Daar staan ongetwijfeld Nederlandse vakantiegangers in en die moeten wel even geduld hebben.'' De opstoppingen zouden mede komen door te weinig personeel in de Franse controleposten in de Engelse haven. De twee landen hebben afspraken gemaakt over grenscontroles: Britten controleren in Franse havens en vice versa.

Komende zaterdag is de eerste van twee opeenvolgende zwarte zaterdagen. ,,Op de Franse wegen wordt het dan pas echt druk met files van vaak vele tientallen kilometers. De Parijzenaars gaan dan massaal op vakantie.''