Nieuws/Buitenland
394178
Buitenland

Braziliaanse leger strijkt neer in Rio

RIO DE JANEIRO - De politie in Rio de Janeiro heeft met het oog op de Olympische Spelen vanaf zondag de steun van 22.000 man van de Braziliaanse strijdkrachten gekregen. In totaal zijn nu zeker 51.600 mannen en vrouwen van politie en leger op pad om de veiligheid van de stad en de Spelen te waarborgen.

Zondag is het olympisch dorp geopend in de aanloop naar de Spelen die van 5 tot en met 21 augustus worden gehouden in de stad van 6,5 miljoen inwoners. Dat zijn de omliggende gemeenten niet meegerekend; daar wonen nog eens 6 miljoen mensen. De eerste sporters die zich zondag meldden bij het olympisch dorp in Barra da Tijuca, waren de teams van Israël, Duitsland en Italië, aldus plaatselijke media. Barra da Tijuca is een uit de jaren zeventig stammende welvarende moderne wijk, gelegen aan een bijna 20 kilometer lang strand in het zuidwesten van de gemeente Rio.

Dreiging

Donderdag zijn tien mensen aangehouden die volgens minister van Justitie Alexandre de Moreas, op internet een aanslag op de Olympische Spelen voorbereidden. De dreiging van deze verdachten wordt inmiddels ook door justitie niet meer zo serieus genomen. De onderzoeksrechter belast met de zaak, Marcos Josegrei da Silva, zei volgens de zondageditie van de krant O Globo dat ze waarschijnlijk wel met een enkelband naar huis kunnen.

Crimineel geweld

Jihadisme is geen 'topic' in het land van bijna 205 miljoen inwoners waar nauwelijks moslims wonen. Crimineel geweld is wel een plaag. Ook zijn er veel spanningen naar aanleiding van de zeer ernstige economische en politieke crises. De linkse president Dilma Rousseff is in mei op non-actief gesteld, hangende een onderzoek van de Senaat tegen haar. Waarnemend president is nu Michel Temer.