Nieuws/Buitenland
394189
Buitenland

Sonboly was jaar bezig met aanval

’Schutter München kocht wapen via internet’

MÜNCHEN - De schutter van München kocht het wapen waarmee hij vrijdagavond negen mensen doodschoot via verborgen delen van internet, het zogenoemde darknet. Dat meldden Duitse media zondag. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een ’theaterwapen’ dat weer schotvaardig werd gemaakt.

De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek. De 9 millimeter Glock 17 stamt uit 2014 en had keurmerken uit Slowakije.

Volgens de Duitse krant was de schutter nog sterker geïnteresseerd in eerdere geweldsincidenten dan werd aangenomen. Zo reisde hij af naar het Zuid-Duitse plaatsje Winnenden, waar een zeventienjarige jongen in 2009 vijftien mensen doodschoot. Hij keek daar rond en nam foto’s.

Verder werd op een computer van de schutter het ’manifest’ gevonden van de Noorse massamoordenaar en rechtsextremist Anders Behring Breivik die 22 juli 2011 77 mensen om het leven bracht.

Planning

De achttienjarige psychisch gestoorde scholier was al een jaar bezig met het idee zo'n aanslag te plegen. Openbaar aanklager Thomas Steinkraus-Koch zei dit zondag. De schutter die volgens Duitse media Ali David Sonboly heette, schoot willekeurig op mensen en had zijn slachtoffers niet speciaal heeft uitgezocht, aldus Steinkraus-Koch.

Sonboly doodde negen mensen van wie er acht in de leeftijd van 14 tot 21 jaar waren. Hij verwondde volgens meldingen van de Süddeutsche Zeitung ook zestien mensen van wie er drie in levensgevaar verkeren. Door de paniek in de Beierse hoofdstad als gevolg van de moordpartij raakten ook elders mensen gewond. Sonboly schoot zichzelf uiteindelijk dood.

Manifest

Hij was een kind van Iraanse ouders en werd behandeld voor psychiatrische problemen. De chef van de recherche in Beieren, Robert Heimberger, zei zondag dat de dader over zijn daden heeft geschreven in een soort 'manifest'. Sonboly speelde intensief videospellen die geweld verheerlijken, zoals Counterstrike.