Nieuws/Buitenland
394191
Buitenland

Spaanse pensioenen voor de doden

Bijna dertigduizend Spanjaarden hebben in 2014 pensioen ontvangen – terwijl ze al in hun graf lagen. In totaal is er met pensioenen die naar overledenen jaarlijks gaan, jaarlijks een bedrag van 300 miljoen euro gemoeid. Dit opmerkelijke cijfer is bekend gemaakt door de Spaanse Rekenkamer.

In totaal gaat het om 29.321 overleden Spanjaarden die in 2014 nog steeds pensioen ontvingen, terwijl ze al waren overleden. Alleen al in december 2014 werd er 25 miljoen aan hen uitgekeerd. Op de rekening van deze overleden mensen werd tien maanden later, in oktober 2015 nog steeds hetzelfde pensioen overgemaakt.

De Spaanse rekenkamer komt aan het cijfer door een vergelijking van de uitkeringen van de Spaanse Sociale Verzekeringsbank met de statistieken van overledenen, die staan geregistreerd bij het Nationale Instituut voor Statistiek (INE).

Systeem vol gaten

De Rekenkamer roept op tot een ‘herziening van het bureaucratische systeem vol met gaten en zwakke punten’. Volgens de Rekenkamer wordt de Sociale Verzekeringsbank onvoldoende op de hoogte gehouden van overleden personen. Daarnaast is er te weinig controle door zowel de SVB als de banken aan wie de pensioenen eigenlijk worden uitbetaald.

Sterke vergrijzing

Eerder deze maand maakte de regering Rajoy nog bekend dat er voor de tweede keer aanspraak moest worden gemaakt op een reservefonds om de Spaanse pensioenen te kunnen uitkeren. De sterke vergrijzing is één van de oorzaken van de tekorten bij de pensioenen. Ook zijn honderdduizenden Spaanse jongeren sinds het begin van de crisis in 2008 geëmigreerd. Daarnaast heeft Spanje een van de laagste geboortecijfers in Europa, met een gemiddelde van 1,3 kind per gezin.