Nieuws/Binnenland
394233
Binnenland

Besparing goed voor acht miljoen extra kilometers

NS zet trein ’s nachts uit

NS: besparen op stroom

NS: besparen op stroom

Utrecht - De NS heeft jarenlang honderdduizenden euro’s teveel aan elektriciteit uitgegeven door eenvoudige bespaarmogelijkheden links te laten liggen. In een poging alsnog zuiniger te werken, leren machinisten nu dat ze elektrische treinen ’s nachts moeten loskoppelen van de bovenleiding.

NS: besparen op stroom

NS: besparen op stroom

Alleen deze maatregel bespaart jaarlijks al genoeg energie om 8 miljoen kilometer te rijden met een trein van gemiddelde lengte. In totaal rijdt het spoorbedrijf jaarlijks 124 miljoen kilometer per jaar.

De besparing is te vergelijken met het bestrijden van ’sluipverbruik’ bij huishoudelijke apparaten. In de standby stand verbruiken televisies en andere apparatuur soms aardig wat elektriciteit, zonder dat mensen dit in de gaten hebben.

Bij de proef op het spoor komt wel meer kijken dan het ’uitzetten van de tv’. Alleen de stroomgeleider op het dak van de trein naar beneden halen is niet genoeg. Ton Boon van NS legt uit dat machinisten, monteurs en schoonmakers nauw moeten samenwerken. „Iedereen moet wel z’n werk kunnen doen. En de verwarming moet op tijd worden aangezet, anders zitten mensen tijdens de eerste rit in de kou.”

Het project is onderdeel van een groot duurzaamheidsplan waarmee NS in een periode van vijf jaar het energieverbruik met een zesde wil terugdringen. In twee jaar is dit doel al voor de helft bereikt. Andere maatregelen zijn energiezuiniger rijden (zoals de trein langer uit laten rollen) en het terugwinnen van remenergie. Ook komen er nieuwe, zuiniger treinen.

NS koopt bovendien tegenwoordig stroom in van windmolens. Volgens NS en energieleverancier Eneco staan de molens in Nederland ’en omringende landen’, maar dit begrip wordt nogal ruim opgevat. Ook diep in Zweden staan ’NS-molens’.

NS wijkt zo ver uit omdat Nederlandse groene stroom te duur is. Voor groene stroom wordt een opslag betaald per 1000 kilowattuur. Die bedraagt in Nederland 2,50 euro, en over de grens vaak maar één euro.