Nieuws
394326
Nieuws

’KLM is alleen beter af’

AMSTERDAM - KLM moet losgeweekt worden van Air France. Alleen dan kan de luchtvaartmaatschappij in de toekomst overleven. Dat staat in een reddingsplan van luchtvaartadviesbureau Feniks Ventures uit Haarlem. Het plan is in het afgelopen jaar besproken met KLM, vakbonden en de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Infrastructuur.

„Waar ooit de overname van Air France noodzakelijk was voor het overleven van KLM, is de zelfstandigheid van KLM nu juíst voorwaarde om te overleven”, zeggen Gilles Korstanje en Ruud Jansen van Feniks Ventures over hun plan. KLM moet van Air France teruggekocht worden door een combinatie van de Nederlandse Staat, KLM’s Chinese en Amerikaanse partners en een aantal Nederlandse investeerders.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij is één van de grootste werkgevers van Nederland en probeert met kostenbesparingen het hoofd boven water te houden. Het bestemmingennetwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. Om te kunnen overleven in de huidige concurrentiestrijd in de luchtvaart, is een veel ingrijpender reorganisatie nodig, zo stellen Jansen enKorstanje.

KLM moet zich richten op vliegen en de andere activiteiten, zoals de catering, uitbesteden of verkopen. Dat gaat ten koste van 6000 banen, maar stelt wel de toekomst van de luchtvaartmaatschappij zeker. Het is de bedoeling dat KLM beter gaat renderen door de lagere kosten, wat investeerders kan aantrekken.

Lees meer (premium)