394346
Buitenland

Meerdere slachtoffers neergeschoten, dader ook dood

’Schutter München handelde alleen’

UPDATE 02:47 uur - Bij een schietpartij in een winkelcentrum in het noorden van München zijn vrijdagavond zeker tien doden en meerdere gewonden gevallen. De dader bevindt zich onder de doden. Lees onder dit artikel ons live blog.

De politie gaat nu uit van één dader, een 18-jarige man van Iraans-Duitse afkomst, na de hele vrijdagavond een klopjacht te hebben gehouden op drie verdachten die bewapend zouden zijn met ’lange geweren.’

Over een mogelijk motief voor de terreurdaad, zoals de politie het noemt, is weinig bekend. Meerdere media quoten een ooggetuige, die over de schutter zegt: „Hij schreeuwde ’schijtbuitenlanders!’, laadde zijn wapen en schoot.” Volgens de politie zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de aanslag een islamitische terreurdaad is.

De politie bevestigt dat een dode man, die op enige afstand van het complex werd gevonden, waarschijnlijk de dader was. Ze gaat er van uit dat hij alleen handelde. Hij droeg groene kleren en een rode rugzak. Volgens getuigen zag een van de schutters er ook zo uit. Om risico's uit te sluiten zette de politie een robot in om uit te vinden of er explosieven in de bagage zaten.

De dader blijkt een 18-jarige man uit München. Hij is van Iraans-Duitsa afkomst. Over zijn motief is niets bekend.

Wapen

De schietpartij vond even voor 18.00 uur plaats. Eén of meerdere schutters schoten in het wilde weg om zich heen in het Olympia Einkaufzentrum aan de Hanauer Strasse. Ooggetuigen vertelden de politie dat zij drie daders telden. Vrij snel kwam het bericht dat de schietpartij voorbij was, maar dat de dader, mogelijk met handlangers, op de vlucht is. Eenheden kwamen massaal ter plaatse bij de McDonald's, waar de schietpartij begon.

’Verlaat de straat’

De politie van München waarschuwde kort daarna voor een serieuze bedreiging. Gesproken werd van een ,,acute terreursituatie''. Via Twitter: „Mijd de omgeving van het winkelcentrum. Blijf in uw woning. Verlaat de straat!” Later waarschuwt de politie zelfs alle openbare plekken in de stad te mijden en van de snelweg rondom de stad weg te blijven.

Een journaliste tweette dat de politie in groepen van tien gestructureerd op zoek was naar de dader of daders.

Slachtoffers

De politie in München heeft na de schietpartij van vrijdag tien lichamen gevonden, onder wie mogelijk de dader. Daarnaast zijn er zeker 21 gewonden gevallen. Het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn.

Wel werd bekend dat er zo'n honderd ooggetuigen zijn van de terroristische daad. Zij worden opgevangen door een crisisteam. Mensen die op de rampplek mogelijk foto's of videobeelden hebben gemaakt ten tijde van de aanslag worden verzocht die door te spelen aan de politie.

Beelden

Op sociale media circuleren onbevestigde beelden van de schietpartij. Zo is op een foto te zien hoe mensen op de grond liggen, mogelijk gewond of overleden. Op deze onbevestigde video zou te zien zijn hoe een man in donkere kleding om zich heen schiet.

Het openbaar vervoer in München lag helemaal plat. Het centraal station van München is ontruimd. Treinen op weg naar de Beierse metropool zijn stilgezet. Toen de ontruiming begon brak er paniek uit onder de aanwezigen, meldt de Bayerischer Rundfunk. Volgens ooggetuigen vluchtten mensen over het spoor.

Motieven

Op sociale media wordt gespeculeerd dat de aanslag uit extreem-rechtse hoek komt, ook omdat precies vijf jaar geleden de extreem-rechtse Anders Breivik bij een dubbele aanslag 77 mensen doodde in Noorwegen.