Nieuws/Binnenland
394407
Binnenland

Vader springt met baby uit woning, oma van kindje ook gedood

Derde dode bij familiedrama Amsterdam

AMSTERDAM - UPDATE 16:57 - Een 32-jarige man en een baby van elf maanden zijn vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een sprong uit het raam van een woning aan de Amsterdamse Eendrachtstraat. Ook de moeder van de man, de oma van het kindje, is om het leven gebracht. De politie gaat ervan uit dat de man uit zichzelf is gesprongen, met zijn zoontje in zijn armen. In de woning is een handgranaat gevonden.

De man sprong met zijn baby rond 12.30 uur vanuit de woning van zijn moeder naar beneden. Volgens ooggetuigen was de baby op slag dood, de man zou nog wel hebben geleefd na de sprong van de zolder op driehoog. Hulpdiensten hebben nog een poging gedaan om te reanimeren, maar vergeefs.

’Op bezoek’

Volgens de politie begon het incident toen de moeder van het elf maanden oude kind hem wilde ophalen bij zijn oma op driehoog. Bij aankomst trof zij haar ex-man aan. ,,Bij binnenkomst van de vrouw draaide de vader van hun kind door en haalde hij een handgranaat tevoorschijn en trok zijn ex een kamer in. De moeder van de baby wist de woning te ontvluchten’’, aldus de politie, die direct daarna werd gealarmeerd. In dit soort situaties wordt ook altijd een arrestatieteam en een onderhandelaarsteam ingeseind. Enige tijd na hun aankomst sprong de vader met zijn zoontje uit het raam. Hoe de oma van de baby om het leven is gekomen, is niet bekend.

De moeder is opgevangen door politiemensen en overgebracht naar een politiebureau.

Enkele omwonenden hebben gezien hoe de vader met zijn zoontje naar beneden sprong of zagen hun lichamen op straat liggen. ,,Mijn vrouw schrok vreselijk en schreeuwde het uit. Zij heeft de man en de baby zien liggen’’, vertelt een ooggetuige, die op de begane grond woont. Ook buurtbewoner Marloes van Grimbergen was thuis toen de man naar beneden sprong. Ze hoorde een vrouw gillen op straat, vertelt ze. ,,Ik keek uit het raam en zag de politie met volle vaart de straat inrijden. In mum van tijd was alles afgezet. Toen ik vlak daarna hoorde wat er gebeurd was, kon ik alleen maar huilen. Het gebeurde gewoon onder mijn raam!’’

Diverse ooggetuigen zijn met busjes naar het stadsdeelkantoor vervoerd om daar te worden opgevangen.

Handgranaat

Experts van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben in de woning inderdaad een explosief gevonden. De politie meldt via Twitter: „De handgranaat in de Eendrachtstraat is ontmanteld en afgevoerd. Het team EOD gaat de woningen verder scannen.” Boven de buurt vloog lange tijd een politiehelikopter.

Ouderlijk huis

Omwonenden vertellen dat de 32-jarige vader zelf niet aan de Eendrachtstraat woonde, maar in die woning is opgegroeid. Hij bracht zijn kindje regelmatig naar zijn moeder, zodat zij kon oppassen. Veel omwonenden kennen de man van gezicht, maar niet bij naam. Aangeslagen buren blijven verbijsterd achter. De man kwam op hen altijd vriendelijk over. Eén van hen vertelt dat hij het slachtoffer al van kleins af aan kent. „Het was vroeger een aardig ventje”.

Meerdere woningen rondom de plek waar het gebeurde, zijn nog ontruimd. De ruime omgeving is afgezet.

Bekijk hier de streamvan De Telegraaf uit de Eendrachtstraat.

Vandaar die heli. RT @AT5: Man en baby komen om na sprong uit raam Eendrachtstraat https://t.co/YFHgioaAMp pic.twitter.com/4SwXFvdBue— Steven Båss (@fjetz) July 22, 2016