Nieuws/Binnenland
394632
Binnenland

Hoge rekeningen voor woning, salaris en vliegreizen

Rijksvertegenwoordiger Antillen dure grap

Gilbert Isabella

Gilbert Isabella

KRALENDIJK - Nog los van het salaris van een kleine tien mille per maand blijkt het onderhouden van een Rijksvertegenwoordiger op de Antillen een kostbare zaak.

Gilbert Isabella

Gilbert Isabella

Dat blijkt uit declaraties van de huidige Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die door De Telegraaf zijn opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Schoonmaak en hovenier

Zo bedragen alleen al de rekeningen van de schoonmaak van de voor deze functie bestemde ambtswoning in het paradijselijke Kralendijk jaarlijks ruim 11.000 euro. Voor het onderhoud van de tuin van de Rijksvertegenwoordiger, ongeveer 1000 vierkante meter groot, wordt een hovenier ingeschakeld. Kosten: maandelijks 569 dollar (516 euro) - evenveel als de kinderbijslag voor vijftien Antilliaanse kinderen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de huidige functionaris, Gilbert Isabella (PvdA), zelf echter ook groene vingers. „De Rijksvertegenwoordiger verricht eigen werkzaamheden in de tuin in zijn vrije tijd om de tuinman te ondersteunen.”

Renovatie

Sinds Isabella’s installatie in september 2014 werd er ruim 180.000 euro besteed, onder meer aan het verbouwen van de ambtswoning op het tropische eiland, omdat die aan renovatie toe was.

Aan de functie zijn ook kosten verbonden voor vliegreizen tussen de eilanden en naar Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil, in tegenstelling tot veel andere verblijven, niet vertellen waar Isabella tussen 4 en 6 december 2014 was. Bij het ministerie is door Isabella een bedrag van 1103 dollar (1001 euro) gedeclareerd, maar de omschrijving is vanwege een eventuele inbreuk op de persoonsgegevens weggelakt.

Sinds het aantreden van de Utrechtse oud-wethouder zijn vijf producten van Apple gedeclareerd, samen goed voor ruim 7400 dollar (6718 euro) aan onkosten. Deze zijn volgens een woordvoerder echter ook voor zijn medewerkers bestemd.

Salaris

Bovenop het salaris van 9818 euro per maand ontvangt Isabella een representatievergoeding van 545 euro.

De Rijksvertegenwoordiger is een schakel tussen de Nederlandse overheid en de Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die als ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland functioneren.