Nieuws/Buitenland
394640
Buitenland

’Iedereen loopt hier de hele dag dronken over straat’

Zonnig Malia is walhalla voor feestende Britten

Malia - Op nog geen tien minuten rijden van de ‘Hollandse kolonie’ Chersonissos houden Britse jongeren hun feestvakantie. Hier draait het om schaamteloos doordrinken tot je omvalt. Sodom en Gomorra bestaat. Het heet alleen Malia.

De hoofdstraat van badplaats Malia op Kreta draait volledig om de Britse vakantieganger. Bij alle kroegen zenden ze ‘uitzending gemist’ wedstrijden van Manchester uit en overal is er kleurrijke verlichting om klanten binnen te lokken. Bij clubs worden meiden met bijna niets aan ingezet om de heren te verleiden. In de buurt van pub Big Ben is de slijterij zelfs omgedoopt tot ‘indrinkwinkel’.

Een jongeman uit Bath, werkzaam in een resort, waarschuwt ons bij aankomst in Malia. “Dit hebben jullie nog nooit gezien. Iedereen loopt hier de hele dag dronken over straat”, zegt hij. Het duurt inderdaad niet lang voor de eerste straalbezopen types onze route kruisen. Al snel treffen we de net iets te schaars geklede dames aan. Niet op straat, maar ordinair dansend op tafel.

Het is 02.30 uur. Naarmate de nacht vordert, gaat het van kwaad tot erger. Overal strompelen dronken Britten door de straten, comazuipers liggen voor het oprapen en het duurt niet lang voor de feestvierders getuige zijn van opstootjes.

De enige ambulance in Malia lijkt de klandizie niet bij te kunnen houden. Als er weer een dame gevloerd ligt, reageert de groep omstanders verontwaardigd als de auto met sirene en zwaailichten voorbij rijdt. Er zijn blijkbaar meer gegadigden in de straat…

Midden in de uitgaansstrook bevindt zich de eerste hulp. Dat lijkt een vreemde locatie, maar gedurende de nacht blijkt er een reden voor te zijn. Voor de deur staan op sommige momenten rijen met ‘klanten’.

De politie heeft zichtbaar geen controle over de situatie. Overal staat de muziek keihard. Zodra agenten per motor of auto passeren, krijgen de clubs een seintje: de muziek gaat uit. Na een paar minuten draait het Britse barpersoneel de volumeknop weer open.

Drie meiden uit Leeds vinden het prachtig. “Chersonissos is veel te luxe en duur. Ons geheime wapen is dat we altijd dronken zijn”, zegt één van hen. Een Griekse bediende in een restaurant: “Ze zijn heel extreem hier. Het liefst veertig uur per dag dronken.” Ze knikt schuddend haar hoofd. Kijkje genomen bij Britse feestbeesten in Malia... Videoreportage volgt! #TelegraafTV pic.twitter.com/DdrGS97cUC— Alexander Bakker (@alexanderbakker) 21 juli 2016