Nieuws/Buitenland
394645
Buitenland

Turks parlement akkoord met noodtoestand

ANKARA - Het Turkse parlement is donderdag formeel akkoord gegaan met de noodtoestand zoals president Recep Tayyip Erdogan die woensdag uitriep. Van de 550 afgevaardigden toonde een ruime meerderheid van 346 parlementsleden zich voor de noodtoestand.

Ook oppositieleden schaarden zich achter Erdogan. Diens AK-partij heeft 317 zetels in het parlement.

Erdogan riep woensdag na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad voor drie maanden de noodtoestand uit. Hij deed dat naar aanleiding van de couppoging door militairen eind vorige week. Hij zei onder meer dat hij zal functioneren als president én als opperbevelhebber van het leger om op die manier ,,het virus" uit de militaire rangen te verwijderen.

Volgens de Turkse regering is de staatsgreep het werk van de beweging van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Volgens Erdogan kan hij tijdens de noodtoestand aanhangers van de beweging ,,effectief en geruisloos uitroeien''. Volgens de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag is de noodtoestand bedoeld om een nieuwe coup te voorkomen.

In Istanbul was donderdag op de eerste dag van de noodtoestand weinig te merken. Winkels, cafés en restaurants waren als gewoonlijk geopend en er waren niet meer veiligheidsmensen dan anders te zien.