Nieuws/Binnenland
394656
Binnenland

Opnieuw tbs geëist voor doodsteken Oma Toni

AMSTERDAM - Tegen de 25-jarige Vino H., die in maart vorig jaar de Amsterdamse Oma Toni (96) neerstak, is ook in hoger beroep tbs met dwangverpleging geëist door het Openbaar Ministerie (OM). De Amsterdamse overleed een maand later.

De in Irak geboren H. viel 'Oma Toni' Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Naar eigen zeggen deed hij dat om wraak te nemen op zijn vader, die hem lang en geregeld ernstig mishandeld zou hebben.

Behandeld

Volgens de rechtbank is er een causaal verband tussen de steekpartij en het overlijden van Oma Toni, ook al stierf ze pas drie weken later en gebeurde dat nadat ze zelf besloot niet meer behandeld te willen worden en te stoppen met eten en drinken. Haar dood wordt hem toegerekend, ondanks haar eigen keuze.

De rechtbank vindt moord bewezen, ook omdat H. naar Amsterdam ging met de bedoeling iemand iets ergs aan te doen. Hij was bewust op zoek naar een kwetsbaar persoon, omdat hij bang was dat hij anders zelf zou worden gestoken.

Ontkomen

Oma Toni wist na de steekpartij haar woning nog te bereiken en belde vanuit huis 112. Ze werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, waar zij verscheidene keren werd geopereerd. De hoogbejaarde dame overleed op 11 april 2015 aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De verdachte meldde zich later zelf bij de politie.

Strafeis

Volgens het OM heeft H. een ernstige psychiatrische stoornis, die het oordeels- en kritisch vermogen ernstig aantast. De advocaat-generaal: ,,De dader had geen wils- of keuzevrijheid om af te zien van het plegen van het delict, waardoor hij ontoerekeningsvatbaar is.”

De rechtbank had, conform de eis van de officier van justitie, in februari al tbs met dwangverpleging opgelegd. De verdachte ging echter in hoger beroep. Hij zei destijds in de rechtbank dat hij ’gewoon’ zijn leven weer wilde oppakken.

Oma Toni woonde al sinds haar 18de in de Govert Flinckstraat en was een bekende verschijning in de buurt. De familie van de vrouw kreeg duizenden steunbetuigingen.

De uitspraak is (naar verwachting) over twee weken.