Nieuws/Buitenland
394660
Buitenland

Terreuronderzoek geopend naar vijf verdachten

Dader Nice kreeg hulp

NICE - Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, had hulp bij de voorbereiding van de bloedige daad en bereidde zijn daad maandenlang voor. Dat meldde de Franse openbaar aanklager François Molins donderdag in de Franse hoofdstad. Naar de vijf verdachten die vastzitten zijn terreuronderzoeken geopend.

Bouhlel zaaide vorige week donderdag dood en verderf op de strandboulevard Promenade des Anglais in de Zuid-Franse stad door met een vrachtwagen in te rijden op de mensenmassa die daar vanwege vuurwerk was verzameld. Er kwamen 84 mensen om het leven. Zijn motief is nog altijd in nevelen gehuld.

Tot nu toe was bekend dat hij enkele dagen bezig was geweest met het voorbereiden, onder andere met het verkennen van de route die hij met de vrachtwagen wilde rijden. De vijf mogelijke helpers worden onder andere beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Volgens de televisiezender BFM stuurde Bouhlel kort voor de aanslag nog een sms waarin hij om ,,meer wapens'' vroeg. Hij stuurde het verzoek naar een van de mannen die later door de politie werden opgepakt.

Jabeur Lahouaiej Bouhlel zei dat zijn broer op de middag voor de aanslag voor het laatst met hem getelefoneerd had. Hij stuurde van zichzelf een foto te midden van feestvierende mensen. Volgens Jabeur stond zijn broer lachend op de foto, maar de foto zelf liet hij niet zien.

Mohamed Bouhlel had een strafblad en was bij de politie bekend voor diefstallen en geweldpleging, maar hij stond niet op de radar van de inlichtingendiensten. Volgens de Franse premier Manuel Valls was hij mogelijk in zeer korte tijd geradicaliseerd. Terreurgroep Islamitische Staat noemde hem een soldaat. #BREAKING French truck attacker had 'support and accomplices': prosecutor— AFP news agency (@AFP) July 21, 2016