Nieuws/Binnenland
394686
Binnenland

’Imam bereid te doden voor het geloof’

Aangifte tegen haatprediker

DIEREN - De politie is een onderzoek gestart naar de in opspraak geraakte imam Halil Çelik van de Selimiye Moskee in Dieren. Er zijn verschillende aangiftes gedaan tegen de prediker, nadat hij mensen op Facebook bedreigde met de dood.

„Ik ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen”, schreef Çelik woensdag in een Facebookbericht. Binnen de Turkse gemeenschap ontstond direct veel ophef over de uitspraken. Een 33-jarige Turkse Arnhemmer heeft inmiddels aangifte gedaan van gedaan van rechtstreekse bedreiging met de dood, meldt de Gelderlander.

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van het Turkse weekblad Zaman Vandaag, plaatste de uitlating van de imam op Twitter. „Een schandalige, schokkende uitspraak”, aldus Cerit. Hij omschreef de imam als een ’slecht voorbeeld’ voor radicaliserende jongeren.

Vertrokken

De politie, die er nog niet in is geslaagd met de prediker te spreken, zegt dat hij 'met onbekende bestemming' is vertrokken. Volgens het bestuur van de Selimiye Moskee zou de imam vrijdag terugkeren naar Turkije. De moskee heeft nadrukkelijk afstand genomen van het Facebookbericht.

1. İk ben bedreigd met de dood door de turkse imaam uit Dieren https://t.co/8L4ylJ5K4B— Ahmet Çobanoglu (@cobanoglu1982) July 20, 2016

Schandalig! Diyanet imam; ben bereid voor mijn geloof te sterven maar ben ook bereid levens te ontnemen! @Politie pic.twitter.com/cIqqpI27fX— Mehmet Cerit (@Ceritm) July 19, 2016