Nieuws/Buitenland
394691
Buitenland

Politie schiet ongewapende therapeut in been

MIAMI - In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een nieuw schietincident waarbij de politie het vuur heeft geopend op een zwarte man. Deze keer lag het ongewapende slachtoffer op de grond, met zijn armen in de lucht, en nog zagen agenten zich genoodzaakt te schieten.

De 47-jarige therapeut Charles Kinsey was bezig om een van zijn autistische patiënten te kalmeren toen hij in zijn been werd geschoten, vertelt hij tegen het lokale station WSVN-TV. Op een video is te zien en te horen dat Kinsey in gesprek is met de agenten, hen vraagt niet te schieten en laat weten dat de autistische man alleen een speelgoedauto bij zich heeft.

Na een gespannen gesprek schiet een van de agenten hem in zijn been. Het schot van de agent is niet vastgelegd op video. „Het voelde als een muggenbeet toen de kogel me raakte,” zegt Kinsey vanuit zijn ziekenhuisbed. „Ik had nog steeds mijn handen in de lucht en ik zei, ’Nee, ik ben geraakt!’. Ik vroeg: ’Waarom heeft u me beschoten,’ en de agent antwoordde: ’Ik weet het niet.’”

Vervolgens wordt Kinsey op zijn buik gedraaid en geboeid door de agenten en moet hij twintig minuten wachten op vervoer naar het politiebureau.

Kinseys advocaat is woest. „Er is geen enkele rechtvaardiging voor het neerschieten van een ongewapende man die met je praat en zegt dat hij geen wapen heeft en dat hij een therapeut is.”

De politie zegt dat agenten reageerde op een melding van een man met een pistool die dreigde zelfmoord te plegen. Er is een onderzoek ingesteld naar de schietpartij.