Nieuws
394701
Nieuws

ECB blijft alert op risico's brexit

Mario Draghi

Mario Draghi

FRANKFURT (AFN) - De risico's op nieuwe economische tegenvallers in de eurozone blijven groot, mede door de onzekerheid rond de brexit. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB.

Mario Draghi

Mario Draghi

Draghi merkte op dat de markten zich de eerste tijd sinds het Britse referendum ,,bemoedigend'' weerbaar hebben getoond. De echte impact van het Britse vertrek uit de EU moet echter nog blijken. ,,Over enkele maanden verwachten we meer informatie te hebben en zullen we een betere indicatie te kunnen geven van de economische omstandigheden'', aldus de Italiaanse centralebankpresident.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rentetarieven in de eurozone zoals verwacht ongewijzigd en veranderde ook de rest van zijn stimuleringsmaatregelen niet. Dat betekent dat de bank voor 80 miljard euro per maand aan obligaties blijft opkopen. Samen met de lage rentes moet dat programma de bijzonder lage inflatie en de zwakke economische groei in de eurozone aanjagen.

Onzekerheid

Volgens Draghi is niet overwogen om de regels voor het opkoopprogramma op te rekken. Door de economische onzekerheid zijn de rendementen op veel staatsobligaties onder het nulpunt gezakt. Dit maakt de vijver waarin de ECB kan vissen steeds kleiner, omdat de bank geen obligaties met negatieve rendementen mag kopen.

Draghi hintte verder op mogelijke oplossingen voor de problemen met de enorme hoeveelheid oninbare leningen waar vooral Italiaanse banken mee kampen. Volgens hem moet er een goedwerkende markt komen voor die leningen en kan het nuttig zijn de mogelijkheid van staatssteun als achtervang voor banken open te houden.

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO gaf in een reactie aan te rekenen op een uitbreiding van het opkoopprogramma in september. Hij rekent daarbij op een verhoging tot 100 miljard euro per maand, terwijl de looptijd mogelijk wordt verlengd tot eind volgend jaar. Voorlopig hanteert de ECB maart 2017 als eindpunt voor het programma, als de inflatie dan inmiddels voldoende tekenen van leven vertoont.