Nieuws/Binnenland
394702
Binnenland

Vierdaagse-lopers van de ic

NIJMEGEN - De deelnemers aan de Vierdaagse die wegens oververhitting op de intensive care terechtkwamen, zijn buiten levensgevaar. Een van de wandelaars moest geranimeerd worden. In totaal zijn bijna zestig lopers in het ziekenhuis behandeld.

De gereanimeerde loper kreeg de behandeling omdat hij een ’heat stroke’ zou hebben gehad, zegt persvoorlichter Roos de Gouw van het Radboudumc. Het gaat om de ernstigste vorm van hitteklachten, waarbij de lichaamstemperatuur veel te hoog is opgelopen. Nog eens zes andere wandelaars die in het ziekenhuis binnenkwamen, hadden een heat stroke. Alle patiënten maken het donderdag weer goed.

In de media kwamen verschillende berichten naar buiten over het totaalaantal Vierdaagse-lopers dat op de ic-afdeling is terechtgekomen. Het zijn er dus vier, van wie er drie in het Radboudumc terechtkwamen en één in het CWZ. Dat bleek uit een rondvraag van onze redactie bij beide ziekenhuizen.

Uitvallers

Het was woensdag de warmste dag van het jaar tot nu toe. Er vielen ruim tweemaal zoveel wandelaars uit als in andere jaren op de tweede dag. Volgens het Radboudumc waren er onder de wandelaars die zij behandelden mensen met nierfunctieklachten, ontstaan door te weinig vocht en zout. Ook belandden lopers in het ziekenhuis die te veel van zichzelf eisten in hun haast om op tijd binnen te komen. De Ambulancedienst heeft tot laat in de avond lopers met klachten vervoerd.

Donderdag rond het middaguur hadden de hulpposten van het Rode Kruis langs de route nog nauwelijks lopers met hitteklachten gezien, zei een woordvoerster. Het is in Groesbeek met 26 graden bijna tien graden koeler dan woensdag.