Nieuws/Binnenland
394703
Binnenland

’Identificatie via hartslag’

Den Haag - Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt proeven met identificatie via hartslag. Ieder hart blijkt anders te kloppen en met nieuwe systemen kunnen mensen zo herkend worden. Het departement denkt er over om hiermee te experimenteren in gevangenissen.

Dat blijkt uit een document van Veiligheid en Justitie over de ‘strategische uitdagingen’. “Een proef wordt gehouden om de toegangscontrole en monitoring van gedetineerden via registratie van hun hartruis (uniek kenmerk) te doen”, staat in het stuk. “Gedetineerden geven er zelf toestemming voor en krijgen hierdoor meer bewegingsruimte en zelfredzaamheid binnen de muren.”

Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het nog onzeker is of er überhaupt proeven met het systeem worden gedaan. Dat wordt nog bekeken. Volgens de zegsman zou het bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om een gedetineerde te identificeren als die terugkomt van verlof.

De ambtenaren schrijven in het document verder over de uitdagingen die technologische vernieuwingen met zich meebrengen. De manier van werken verandert compleet. Zo worden er steeds meer bodycams gebruikt door agenten en worden er bijvoorbeeld warmtesensoren onder helikopters gehangen. De ambtenaren verwachten “dat tegen 2020 circa 90 procent van alle informatie voor de politie uit sensoren komt”.