Nieuws/Buitenland
394707
Buitenland

Scooterrijder die moordtruck probeerde te stoppen:

’Ik was bereid te sterven’

NICE - Op video’s van de gruwelijke aanslag op de boulevard van Nice is te zien hoe meerdere mensen de terreurtruck van Mohamed Bouhlel probeerde te stoppen. Eén van hen riskeerde op zijn scooter zijn eigen leven en doet nu zijn verhaal tegen de Franse krant Nice-Matin.

De man, die alleen bij zijn voornaam Franck wordt genoemd, liep bij zijn heldendaad diverse verwondingen op, waaronder gebroken ribben en kneuzingen op zijn rug.

Hij vertelt tegen de krant dat hij die avond samen met zijn vrouw naar het vuurwerk wilde gaan kijken, maar dat ze daarvoor te laat vertrokken waren. Ze besloten toen om maar een ijsje te gaan eten.

Op weg naar de ijssalon zagen de twee de mensenmassa plots in beweging komen. „Mijn vrouw zei: ’Stop, er is iets mis!’ En toen we draaiden, zagen we mensen in alle richtingen wegvluchten, alsof iets ze achterna zat. Toen zagen we de vrachtwagen aankomen.”

„We stonden midden op de weg en er waren maar een paar auto’s. Ik moest 60 kilometer per uur rijden. Ik had niet eens tijd om in de spiegel te kijken.” Herinnert Franck zich. „Hij reed op de stoep. Ik zie nog steeds de beelden van vliegende lichamen voor me. Ik begreep meteen wat er aan de hand was.”

„Op dat moment besloot ik om te accelereren. Mijn vrouw trok aan mijn arm en vroeg waar ik heen ging. Toen ben ik gestopt en schreeuwde dat ze af moest stappen. Daarna zette ik de achtervolging op volle snelheid in.” EXCLUSIF. Le héros au scooter raconte: "J’étais prêt à mourir pour l’arrêter" #AttentatNice https://t.co/L61gOylx9l pic.twitter.com/fv0enkmuT4— Nice-Matin (@Nice_Matin) July 21, 2016

Om de moordtruck in te halen moest Franck op hoge snelheid tussen levende en dode mensen door slalommen. „Ik had alleen maar oog voor de truck. Ik was vastberaden om door te gaan.”

Met zijn 300cc motor kan de man uiteindelijk naast de vrachtwagen komen. „Ik wilde hem koste wat kost tot stoppen dwingen. Ik was verdoofd, maar tegelijkertijd zag ik alles heel helder. Ik wilde bij de cabine van de vrachtwagen komen.”

Franck weet zich vast te klampen aan de deur van de vrachtwagen en staat nu oog in oog met de terrorist. Door het open raampje slaat hij meerdere malen tegen zijn hoofd. „Met al mijn kracht met mijn linkerhand, terwijl ik rechts ben. Ik raakte hem recht in zijn gezicht, maar hij zei niets, hij gaf geen krimp.”

„Hij had een pistool in zijn handen, maar dat werkte niet. Hij probeerde er iets mee te doen, mischien wilde hij het laden. Ik weet er niets van,” gaat hij verder. „Hij zag me, haalde de trekker over, maar het werkte niet.”

„Ik was volledig bij kennis en bereid om te sterven om deze man te stoppen. Ik bleef slaan en probeerde hem uit de cabine te trekken. Maar ik kreeg de deur niet open.” Uiteindelijk viel Franck van de vrachtauto toen Bouhlel hem met zijn wapen op zijn hoofd sloeg. Politieagenten konden Bouhlel later tot stoppen dwingen en schoten hem dood. Hij had toen al 84 dodelijke slachtoffers gemaakt.