Nieuws/Buitenland
394709
Buitenland

’Leid vluchteling op tot badmeester’

DÜSSELDORF - De Vereniging van Duitse Badmeesters (BDS) wil dat er snel vluchtelingen tot badmeester worden opgeleid. Dat is integratie die voor iedereen goed is, betoogde BDS-voorzitter Peter Harzheim donderdag tegenover de Rheinische Post. ,,We hebben veel te weinig mensen, waarom zouden we die hulpbronnen niet aanboren?'' vroeg Harzheim zich af. Het kan volgens hem voorts helpen etnische of culturele wrijvingen in openbare zwembaden te verminderen of te voorkomen.

De BDS is op zoek naar zeker 2500 badmeesters. In tal van plaatsen gaan openbare zwembaden dicht door personeelsgebrek. De afgelopen jaren zijn meer dan vierhonderd zwembaden gesloten. Dat verhoogt ook de druk op baden die nog open zijn. En te weinig toezicht leidt naar het zich laat aanzien tot een groeiend aantal ongelukken in zwembaden. Volgens cijfers van de Duitse Reddingsmaatschappij (DLRG) zijn er in 2015 488 doden gevallen bij het zwemmen, een kwart meer dan in het jaar ervoor.

De DLRG vreest dat honderden doden volgen, omdat bovendien scholen al jaren zwemlessen schrappen. Volgens de DLRG kan 45 procent van de kinderen in Duitsland bij het verlaten van de basisschool niet of nauwelijks zwemmen. In veel gemeenten worden bij bezuinigingen snel zwembaden en zwemlessen geschrapt. Ze zien het niet als verplichting, klaagt de Reddingsmaatschappij. Het probleem doet zich ik ook in Nederland voor waar steeds minder geld beschikbaar is voor zwemlessen en zwembaden.