Nieuws/Binnenland
394713
Binnenland

Burgemeester wil bootje niet kwijt: ’Het raakt mij’

Aucke van der Werff: ’Zo’n bootje is emotie.’

Aucke van der Werff: ’Zo’n bootje is emotie.’

NOORDOOSTPOLDER - CDA-burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder vindt dat hij zijn plezierbootje moet kunnen blijven afmeren in het water achter zijn huis in Marknesse, ondanks een verbod van de provincie. Van der Werff sleept de provincie daarom voor de rechter.

Aucke van der Werff: ’Zo’n bootje is emotie.’

Aucke van der Werff: ’Zo’n bootje is emotie.’

De burgemeester zegt dat hij bij de aankoop van zijn woning in 2010 een ontheffing had voor een ligplaats. „De boot mocht aangemeerd worden aan de steiger achter ons huis. Dat stond expliciet omschreven.”

Het water waar Van der Werff zijn bootje heeft liggen, de Zwolse Vaart, zou volgens de provincie de laatste jaren zijn veranderd in een dumpplek voor bootjes. Binnenvaartschepen zouden daar ook overlast van ondervinden. Daarop is het beleid vorig jaar gewijzigd . „Het einde van het liedje is dat de boot nu weg moet”, zegt een teleurgestelde Van der Werff in een interview met de website Binnenlands Bestuur.

Van der Werff zegt vanwege zijn burgemeesterschap geen eerlijke behandeling te krijgen in de rechtbank. „Het werkt niet in mijn voordeel. De rechter heeft ook een paar keer gezegd dat hij wel kan begrijpen dat de provincie geen uitzondering wil maken ’voor Van der Werff’. Dat snap ik heel goed. Ik heb ook gezegd dat ik niet alleen pleit voor mijn eigen bootje, maar ook voor die andere bootjes die weg moeten.”

Emotie

De rechter doet op 26 juli uitspraak. De burgemeester denkt niet dat hij het gaat redden. „Het raakt mij. Die boot is een waardevol bezit; ik geniet ervan. Dat krijg je met een bootje. Zo’n ding is emotie.”